Кралица Елизабет Втора всъщност не е най-дълго управлявалият монарх в историята

На 6 февруари 2022 г. кралицата стана първият британски монарх в историята, който празнува платинен юбилей.

Изминаха седем десетилетия, откакто тя се възкачи на престола на 25-годишна възраст след смъртта на баща си Джордж VI. През тези години тя съветва 14 министър-председатели, среща се с 13 президенти на САЩ и е непоколебима фигура, докато нацията преодолява безброй кризи.

За да се отбележи този безпрецедентен етап, през цялата година са организирани събития, чиято кулминация бяха четиридневните тържества, паради, улични партита и други събития, проведени в Обединеното кралство и Общността на нациите по-рано този месец.

Стилни моменти от Платинения юбилей на кралицата, които ни вдъхновиха

С отбелязването на този повод британската кралица стана вторият най-дълго управлявал монарх в историята, съобщи Скай нюз, цитирани от NOVA. В класацията тя измести тайландския крал Пумипон Адулядет (Рама Девети), който бе начело на страната си от 1927 г. до 2016 г. - 70 години и 126 дни. 

По-малко от две години обаче делят 96-годишната Елизабет Втора от абсолютния рекорд. Засега той е на френския крал Луи Четиринадесети (1638-1715), управлявал в продължение на 72 години и 110 дни.

През септември 2015 г. Елизабет Втора подобри рекорда на кралица Виктория (1819-1901) за най-дълъг престой на британския трон. Тя също е най-възрастният действащ държавен глава, както и притежава световния рекорд за най-дълго управлявала жена.

Елизабет Втора благодари на нацията с писмо, в което споделя, че е била "дълбоко трогната" от честванията. Проблеми с мобилността обаче й попречиха да присъства на много от събитията за юбилея. Тя  обаче се появи на балкона на Бъкингамския дворец, за да поздрави събралото се множество в последния ден от тържествата.

Да укротиш принц Луи или най-малкото дете на Кейт и Уилям на шествие за Платинения юбилей на кралицата

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти