70 години на трона: първа поява на кралица Елизабет за годината, обяви коя ще е следващата кралица консорт

Днес Елизабет Втора става първият британски монарх, който отбелязва платинен юбилей от възкачването си на престола – 70 години.

Въпреки че обяви, че официално ще отбележи повода през юни, вчера кралицата организира тържество в резиденцията си в Сандрингам, предадоха световните агенции, цитирани от NOVA. Тя даде там малък прием за представители на местната общност и за група доброволци. 

Рагледайте снимки от първата публична поява на кралицата за 2022 година тук:

Кралица Елизабет отбелязва 70 години на трона

Напомняме, че тя е отседнала там още в края на януари и избягва да взима участие в официални мероприятия. Припомнете си повече ТУК.

Елизабет Втора става британска кралица, след като баща й крал Джордж Шести умира на 6 февруари 1952 година. Лейди Памела Хикс, братовчедка на съпруга на Елизабет - принц Филип, и една от шаферките ѝ, става свидетел на историята по време на това съдбовно пътуване извън страната:

► „По стълбата тя се качи принцеса и слезе кралица“ или когато Елизабет разбира, че сяда на трона

Кралица Елизабет II до 11 президенти на САЩ

В писмото по повод годишнината от нейното възкачване на британския трон кралицата казва, че размишлява за лоялността и привързаността на обществото, оказвани ѝ от британската общественост, и би желала когато престолонаследникът принц Чарлз един ден стане крал, неговата съпруга Камила да получи титлата кралица консорт.

„И когато му дойде времето и моят син Чарлз стане крал, знам, че вие ще окажете на него и съпругата му същата подкрепа, която оказвахте на мен. И моето искрено желание е, когато дойде времето, Камила да бъде кралица консорт и да продължи своята лоялна служба.”

Чарлз и Камила сключват брак на гражданска церемония в Уиндзор през 2005 г. Таблоидите отдавна са спрели да я критикуват, както правеха през първите десетина години след смъртта на лейди Даяна, първата съпруга на Чарлз.

► Уилям или Чарлз: кого ще предпочетат хората, когато му дойде времето?

В британската традиция съпругата на краля по правило носи титлата кралица консорт, която не дава конституционни правомощия.

Кралица Елизабет Втора от началото на управлението си до днес

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти