„Бъдещето принадлежи на семейство Кеймбридж“: кралски експерт анализира последните събития

кейт уилям
Снимка: Getty

Близо 11 години след брака си херцогът и херцогинята на Кеймбридж са предприели многобройни кралски пътувания в чужбина заедно. Последната им обиколка - до Белиз, Ямайка и Бахамските острови, е най-сложната досега.

На фона на бляскавите модни решения на Кейт и забавните събития, имаше протести срещу колониализма в Белиз и Ямайка. В Ямайка набира сила движение за отстраняване на кралицата като държавен глава. (Барбадос направи същото едва миналата година.)

Министър-председателят на Ямайка Андрю Холинес, по време на посещението си при херцога и херцогинята, не остави съмнение относно намеренията на страната си: „Продължаваме напред“, каза той.

По време на посещението си в Ямайка принц Уилям, макар и да не поднесе откровено извинение, заяви в речта си: „Робството е било отвратително. И то никога не е трябвало да се случва.“ А в последната вечер от турнето, на последната спирка на Бахамите, Уилям директно се обърна към променящата се монархия, като заяви: „Подкрепяме с гордост и уважение решенията ви за вашето бъдеще“, каза той. „Отношенията се променят и развиват. Приятелството е трайно.“

Междувременно престолонаследникът принц Чарлз и съпругата му Камила, херцогинята на Корнуол, в момента са на много по-малко интензивна обиколка в Ирландия. Двете двойки са на обиколка от името на кралицата, която тази година празнува своя платинен юбилей и 70 години на престола. Защо тя изпрати Уилям и Кейт на Карибите, за да се занимават с тези важни, актуални въпроси, а не своя наследник? Защото Кеймбридж представляват бъдещето на британската монархия, казва историкът Сара Грийстууд пред PEOPLE.

кейт уилям кариби
Снимка: Getty

„Заради възрастта на всички участници сигурно има усещането, че в дългосрочен план бъдещето на британската монархия е по-скоро свързано с Уилям и Кейт - духовно, а не по отношение на фактическото наследяване“, казва Гристууд, автор на книгата „Кралица и корона“, споделя пред PEOPLE. „Щафетата на короната трябва да се предаде на Чарлз и Камила, но има усещане, че щафетата се предава и от кралицата на Уилям и Кейт. Чарлз и Камила имат много житейски опит помежду си и няма да се променят. Бъдещето принадлежи на семейство Кабридж.“

Кейт и Уилям на местния бахамски пазар и с важна екологична кауза

Особено след като през 2020 г. херцогът и херцогинята на Съсекс напускат като работещи членове на кралското семейство, на Уилям и Кейт остава да заемат централно място като единствените представители на своето поколение.

„Старшите кралски особи в момента са на тънък лед“, казва Гристууд. „Великобритания никога няма да се откаже от цялата си помпозност и церемониалност, а в крайна сметка щеше да бъде и по-икономична. Но е съмнително, че дори принц Чарлз е искал тя да отслабне толкова бързо.“

Забележките на Уилям относно ролята на Великобритания в трансатлантическата търговия с роби - макар че според някои не са били достатъчно категорични - са стъпка напред за кралското семейство, казва историкът Робърт Лейси пред PEOPLE.

„Това показва, че кралското семейство съвсем основателно навлиза в области, които е избягвало преди.“, каза Лейси, исторически консултант на Короната и автор на книгата „Битката на братята“. „В миналото това щеше да се счита за политическа област, в която да се намесват. Сигурен съм, че кралицата и Филип никога не са споменавали робството, когато са ходили в Ямайка в миналото, но сега това е активно обсъждан въпрос.“

Кралица Елизабет, принц Чарлз и Камила на посещение в Шотландия

(От своя страна Чарлз също засегна темата за робството неотдавна, като говори в Барбадос по време на церемонията по прехода на страната, на която кралицата бе отстранена от поста държавен глава и бе положена клетва от първия ѝ президент. Чарлз осъди „ужасяващото зверство на робството, което завинаги петни нашата история“).

„Това е знаково събитие е стъпка напред“, каза Лейси. „Кралското семейство традиционно заобикаляше подобни въпроси, така че това показва, че новото поколение се изправя пред социалните проблеми и е готово да говори за тях и да признае вината си... Това показва, че новото поколение е готово да се изправи пред трудни въпроси и да признае грешките си.“

Докато са в чужбина, „и двамата [Уилям и Кейт] показват всичко, което кралицата защитава по отношение на дълга, отговорността, отдадеността и службата“, казва кралски вътрешен източник пред PEOPLE.

С развитието и промените в света ще се промени и британската монархия. И макар че бъдещето може да принадлежи на семейство Кеймбридж, какво точно ще бъде бъдещето на кралското семейство, предстои да разберем.

Кейт и Уилям на посещение в местно училище и уличния фестивал на Джункану

Още за кралското семейство:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти