"Бях много нещастна. Мислех, че няма да доживея 30": Джейн Фонда за битката си с тежко заболяване

Актрисата Джейн Фонда, едно от най-любимите лица от златната ера на Холивуд, разкри, че е страдала от упорито заболяване в миналото, което я е правило изключително нащастна и я е карало да се съмнява, че ще оцелее. Днес на 85 години, Фонда изглежда зашеметяващо за възрастта си, участва в успешни филми и проекти и допринася за различни благотворителни каузи, но нещата невинаги са изглеждали толкова добре за нея. 

В скорошен епизод от подкаста на аудио платформата Spotify "Call Her Daddy", Джейн разказа, че се е борила с тежка форма на булимия в младежките си години, предаде Entertainment Tonight.

"През 20-те си години започвах да ставам филмова актриса. Страдах от булимия много, много тежко. Водех таен живот", каза Фонда, потвърждавайки по-късно, че тайният ѝ живот се дължал на нейното хранително разстройство.

джейн фонда
Снимка: Getty

„Бях много, много нещастна. Предполагах, че няма да живея след 30... Не излизах навън. Почти не излизах на срещи с мъже, защото бях нещастна и имах това хранително разстройство. Също така правех филми, които не харесвах особено."

Фонда отбеляза, че в нейния случай булимията изглеждала "толкова невинна" и "толкова безобидна" в началото, но бързо се превърнала в "ужасна зависимост", която превзела живота ѝ.

„Това вреди на начина, по който изглеждаш. В крайна сметка изглеждаш уморен. Става невъзможно да имаш истинска връзка, когато правиш това тайно. Денят ти се организира около това да си вземеш храна и след това да я изядеш, което изисква да си сам и никой да не знае какво правиш“, каза тя. "Това е нещо много самотно. И си пристрастен. Ако приемеш някаква храна, искаш да се отървеш от нея."

Борбата ѝ с хранителните разстройства започнала, защото чувствала, че животът ѝ е „неистински“, въпреки че, както тя отбелязва, наднорменото тегло също може да тласне към такъв проблем.

Фонда си мислела, че може да се се измъкне лесно от хватката на зависимостта докато е млада, но бързо разбрала, че „с напредването на възрастта тежестта, която те поема, става все по-лоша и по-лоша“.

"Необходими са дни и след това поне седмица, за да се преодолее едно-единствено преяждане. Не става въпрос само за умората. Ставаш ядосан. Ставаш враждебен", каза тя. "Всички неприятности, с които се сблъсках, бяха заради този гняв и тази враждебност."

Булимията била постоянна спътница в живота на актрисата дълги години. Когато била на около 40, тя обаче си казала "Ако продължавам така, ще умра."

fonda
Снимка: Getty

"Живеех много пълноценен живот. Имах деца, имах съпруг - бях имала вече двама съпрузи дотогава - занимавах се с политическа работа, правех всички тези неща. Животът ми беше важен, но ставах все по-малко способна да го продължа."

Актрисата споделя, че не е имало информираност за това психическо заболяване по това време. Тя не знаела какво е булимия, нито знаела, че може да потърси помощ. Знаела единствено, че не може вече да продължава да разрушава тялото си. 

Фонда казва, че е започнала да приема лекарство срещу безпокойство, което е и главната причина на появата на булимия. Това ѝ помогнало да спаси живота си. 

джейн фонда
Снимка: Getty

Няколко десетилетия по-късно, Фонда е по-щастлива и по-заета от всякога. Актрисата, която наскоро разкри, че ракът ѝ е в ремисия, в момента има няколко актьорски проекта, включително филмите "80 For Brady" и "Moving On".

„Напуснах [актьорството] за 15 години, когато се омъжих за Тед Търнър, и не мислех, че ще се върна, защото когато се омъжих за него, мислех, че ще бъде завинаги“, каза Фонда наскоро пред Entertainment Tonight, докато рекламираше "80 For Brady". „Но се върнах и честно казано, ако някой ми беше казал, че на 85 години ще правя такъв филм, нямаше да му повярвам. Така че се чувствам голяма късметлийка.“

Ослепителната Джейн Фонда от младостта си до днес

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти