Честит рожден ден на edna невероятна жена - Тереза Маринова на 45!

Тереза Маринова
Снимка: nova.bg

Днес рожден ден празнува една от най-обичаните български спортистки - Тереза Маринова!

Тереза се ражда на 5 септември 1977 г. в Плевен в семейство на успешни спортисти.

Баща ѝ Мончо Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 800 м бягане през 1974 г., а по-големият ѝ брат Цветомир Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 400 м бягане за юноши и втори на Европейското първенство за юноши в Недерхаза (1995). 

Висше образование завършва във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". 

Първите си по-сериозни крачки в спорта прави през 1994 г., когато става първа в тройния скок на международно състезание в София сред девойките от своята възрастова група и балканска шампионка за девойки - старша възраст в Атина.

1995 г. е белязана с най-големите и важни постижения на любимата лекоатлетка. 

На Републикански шампионат в столицата Тереза Маринова подобрява за трети път в рамките само на месец националния рекорд по троен скок за девойки, а последният ѝ резултатът - 13,40 м я нарежда на шесто място в световната ранглиста за девойки по това време. Същата година на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки талантливата състезателка подобрява последния поставен от нея национален рекорд още два пъти и става европейска шампионка с резултат от 13,90 м. 

Едно от най-забележителни постижения се случва през 2000 г., когато печели златен медал на Летните олимпийски игри в Сидни и поставя национален рекорд на България с 15,20 м. Следващата година е не по-малко успешна - Маринова става най-добрата в света на първенство в Лисабон с личен рекорд в зала 14,91 м. 

Цяла България се гордее с ненадминатите успехи на нашето момиче и през 2000 г. е избрана за Спортист №1 на България, както и се нарежда в Топ 10 при определяне на най-добър спортист на страната ни за 2001 г. 

Забележителната българка се отказва от активната си спортна кариера през 2008 г. От 2012 г. работи в НСА като преподавател по лека атлетика. Има своя детска школа по лека атлетика и е организатор на ежегодния спортен празник "Тереза Маринова и приятели", който е турнир по лека атлетика за деца от 6 до 12 години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти