Вездесъщата душа, отдадена на театъра: Мариус Куркински на 53

Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински, е български театрален и кино актьор, режисьор и музикален изпълнител, особено известен с монологичните си театрални постановки, както и с песните и музикалните клипове „Ти ри ри рам“, „Стига бе“ и (заедно с Ирина Флорин) „Пътуване“.

Роден е на 15 октомври 1969 г. в град Нови пазар. 12-годишен постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър – Варна, а след това в театър „Щурче“ на братя Райкови.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. и, пак там, следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров.

Получавал е множество награди за актьорското си и постановъчно майсторство. Негови спектакли са гастролирали с успех в чужбина.

Всичко съм премахнал от живота си. Остана вакуум и само един театър в средата.

Автор е на игралния филм „Дневникът на един луд“ по едноименната повест на Николай Гогол (1996).

Издава музикалния албум „Любовна война“ (1997), написан от група „Тибетски сърца“.

През март 2008 г. издава на DVD моноспектакъла си „Сътресение“.

През 2007 г. получава Икар за главна мъжка роля за моноспектакъла „Сътресение” по Николай Хайтов, ДТ „Николай Масалитинов“ – Пловдив.

През 2011 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за главна мъжка роля“: за ролите си в моноспектакъла „Български разкази”, копродукция на Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” – Пловдив и ART I SHOCK.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#чернотопиле #мариускуркински #ажурпико

A post shared by Мариус Куркински (@marius_kurkinski_official) on

През 2013 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за поддържаща мъжка роля“: за (Клавдий) в „Хамлет“ от Уилям Шекспир, реж. Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“.

В момента актьорът представя монологичния спектакъл "Черното пиле" в редица български градове. Той включва разказите „Мерак”, „Пазачът на овесената нива” и „Черното пиле” на Хайтов. Музиката е на Емилиян Гацов-Елби, художник е Милен Боричев. В няколко случаи поради големия интерес и бързото изчерпване на билетите Мариус изнася спектакъла повече от веднъж.

"Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват."

Сред новите му проекти са новият филм, който режисира миналата година - "Засукан свят" по едноименната творба от сборника "Диви разкази" на големия Николай Хайтов. Именно той откри фестивала "Киномания 2019".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти