Крал Чарлз и принц Хари с трогателни послания за първата годишнина от смъртта на Елизабет Втора

колаж крал Чарлз Трети принц Хари
Снимка: Getty

На 8 септември се навършва една година от смъртта на кралица Елизабет Втора, а крал Чарлз Трети и принц Хари бяха сред първите, които отдадоха публично почит.

В социалните профили на британското кралско семейство беше публикувано послание от монарха. „При отбелязването на първата годишнина от смъртта на Нейно покойно Величество и моето възкачване на трона ние си спомняме с голяма обич нейния дълъг живот, всеотдайна служба и всичко останало, което тя означаваше за толкова много от нас“, гласи изявлението, подписано от Чарлз.

„Аз също съм дълбоко благодарен за любовта и подкрепата, които бяха показани на жена ми и на мен през тази година, докато правим всичко възможно, за да бъдем полезни на всички вас“, завършва кралят, като публикацията в Instagram включва и аудио запис на посланието с неговия глас.

Съобщението е придружено от снимка на покойната кралица, избрана от Негово Величество. Изображението показва кралица Елизабет, заснета от фотографа Сесил Бийтън в официалната ѝ резиденция в Лондон, като част от официално заседание на 16 октомври 1968 г. Пред камерата Елизабет Втора, е облечена в официалната си роба и носи диамантената тиара „Владимир“, украсена с перли.

Снимката досега не е била публикувана, но е показана за първи път в Националната портретна галерия между ноември 1968 г. и март 1969 г., като част от първата показана там фотографска изложба „Портрети на Бийтън 1928-68“.

От Бъкингам разпространиха и още един кадър на Нейно покойно Величество с думите: „В обич и вечна памет“.

Крал Чарлз Трети и кралица Камила прекарват годишнината насаме в Балморал, любимата лятна резиденция на бившия монарх в Хайлендс, Шотландия, и мястото, където тя почина на 8 септември миналата година. Монархът и съпругата му ще се отправят към Крейти Кърк за частна церемония с възпоменателни молитви заедно, на която ще присъства много малък брой гости от Балморал.

Принц Хари също имаше възможността да почете баба си още в четвъртък вечер, когато се появи на наградите на благотворителната организация “Well Child”, чийто патрон е от 2007 г. насам. Миналата година по това време херцогът на Съсекс беше принуден да се оттегли от ежегодното събитие, за да пътува до Балморал, където се събра семейството на покойния монарх.

По време на церемонията принц Хари каза на гостите: „Както знаете, не успях да присъствам на наградите миналата година, тъй като баба ми почина. Както също сигурно знаете, тя щеше да е първият човек, който да настоява да дойда, за да бъда с всички вас, вместо да отида при нея, и затова знам, че точно след една година тя ни гледа отвисоко тази вечер – щастливи сме, че сме заедно – продължаваме да обръщаме внимание на такава невероятна общност.“

Очаква се принцът и принцесата на Уелс също ще отдадат почит на покойната кралица, като прекарат петъчния ден в Сейнт Дейвидс в Пембрукшир. Британското издание HELLO пише, че маршрутът на Уилям и Кейт включва посещение на катедралата, която самата покойна кралица е посещавала няколко пъти.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти