ФБР със смразяващо разкритие: имало е заговор за убийството на кралица Елизабет II

Доклади на ФБР разкриват, че е имало реална опасност за живота на кралица Елизабет Втора по време на посещението ѝ в САЩ през 1983 година.

Федералното бюро за разследване на САЩ публикува архив от документи, свързани с пътуванията ѝ до САЩ през 80-те години.

В документите е описано как ФБР са помагали за осигуряването на безопасността на кралицата по време на визитата ѝ. 

Заплахата за убийство е отправена пред полицейски служител от Сан Франциско. Според документите, служител на реда, който често посещавал ирландски пъб в Сан Франциско, предупредил федералните агенти за обаждане, получено от мъж, с който се запознали в бара.

Полицаят казал, че мъжът му казал, че търси отмъщение за дъщеря си, която "била убита в Северна Ирландия с гумен куршум". Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в Калифорния.

"Той щеше да се опита да нападне кралица Елизабет по някакъв начин и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", когато тя плава под него, или щеше да се опита да убие кралица Елизабет, при посещението ѝ в националния парк Йосемити", пише в документа.

В резултат на заплахата, тайните служби планирали да "затворят моста Голдън Гейт, когато яхтата на кралицата го наближи". Не е ясно какви мерки за сигурност са предприели в парка Йосемити, но визитата се осъществява. Не се споменават детайли за евентуален арест, свързан със заплахите.

Много от държавните визити на покойната кралица в САЩ, включително посещението на Западното крайбрежие през 1983 г., се провеждат по време на засиленото напрежение по време на размириците в Северна Ирландия. Документите показват как ФБР е останало бдително към това, което е смятало за реална възможност за заплахи към покойната кралица.

кралица елизабет
Снимка: Getty

Нейният втори братовчед лорд Маунтбатън е убит при бомбен атентат на ИРА край бреговете на графство Слиго, Република Ирландия, през 1979 г.

Преди личното посещение на кралицата в Кентъки през 1989 г., във вътрешно съобщение на ФБР се казва, че "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянно налична от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)". В него се казва още, че "от Бостън и Ню Йорк се иска да останат нащрек за евентуални заплахи срещу кралица Елизабет II от страна на членове на ИРА и незабавно да предоставят същите на Луисвил" в Кентъки.

10 велики мисли на кралица Елизабет II

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти