Вината от депресията

Вината от депресията
Снимка: Thinkstock

Не знам дали има по-мрачен и тъжен месец от януари... Звучи крайно, но за мен е вярно. Със студения вятър на всеки януарски ден сякаш се навява тежка депресия дълбоко в душата ти.

Коледа и Нова година са отминали, като със себе си са отвели веселото празнично настроение. Януари е като онова време сутрин след купон – следите от веселата вечер стоят смачкани и счупени по земята, а смехът си е тръгнал заедно с последните гости, за да остави часове на работа по чистене и поправяне на щетите.

Сякаш около коледните и новогодишни празници толкова се забавлявахме, радвахме и благодаряхме, че сега вече сме изтощени и всичко ни се вижда няколко нюанса по-тъмно и неприятно.

Или поне така е в моето сърце...

Най-лошото от всичко е вината – вината, че се чувствам така, след като реално нямам никакви проблеми.

Аз и любимите ми хора сме живи и здрави, нахранени и на топло. Никой не е безработен, никой няма някакви особени трудности, всичко е наред.

Изпитвам вина, че се чувствам депресирана, след като не само по света, но и на една ръка от мен на хората им се случват ужасни неща – болести, трагедии, войни, бежанци, изнасилвания, убийства и самоубийства, катастрофи... списъкът е дълъг.

И в следващия момент аз съм унила от сутринта до вечерта и сънувам кошмари без да ми се случва нищо лошо. Благодаря си наум, че всичко е наред, но не мога да го почувствам със сърцето си... Не мога да изпитам онова окриляващо чувство, че светът е прекрасен и всичко е любов.

И понеже не се харесвам такава и не искам да бъда мрачен, депресиран човек, прилагам стратегия.

От една страна си изброявам наум хубавите неща, които ми са се случвали в последно време. От друга си мисля за нещата, които предстоят. Няма нищо по-хубаво от това да планираш изпълнението на своя мечта.

Знам, че не е добре да живееш с мислите си в миналото или в бъдещето, но понякога просто не искаш да си тук и сега.

Разбира се, спазвам и съвета, който всички дават, да не се затваряш вкъщи сам, а да се виждаш с приятели, да си говориш с приятни за теб хора и т.н.

Знаете ли какво установих? Че не само аз страдам от януарска депресия. След като приятелките ми споделиха, че са в горе-долу същото състояние като мен, решихме, че нямаме друг избор, освен да оставим периода да отмине.

Дали е от мрачното и студено време навън, дали от липсата на слънце и магнезий или пък ретроградният Меркурий е виновен, няма особено значение. Угнетеното настроение и по-лошото – вината от него, си остават.

Компания поне им прави надеждата, че все пак нищо не е константно и всичко се променя. Както лошото, така и хубавото се редуват като декор на сцената на нашия живот. От нас се иска само да не забравяме това и да помним, че всичко тече, всичко минава... 

Автор: Екатерина Рафаелова

Прочетете още:

Любов, ти си една голяма глупачка

За новите стари решения

Скрила ми е светлината, змията ѝ със змия!

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти