Три неща, които трябва да знаете, преди да напуснете работата си

Три неща, които трябва да знаете, преди да напуснете работата си
Снимка: Thinkstock

В днешното време на финансови кризи и икономическа нестабилност, решението да напуснеш сигурна работа не е от най-популярните. Ако все пак сте тръгнали по този път, подгответе се за хиляди въпроси на близки и не толкова близки и за тотално разголване в интернет пространството.

Преди два месеца реших да си сменя работата. А моята работа беше чудесна - работа-мечта. Бях стигнала до поста "Директор на глобалните комуникации" в голяма международна организация с идеална цел, в случая - опазване на околната среда. Обикалях нашата синя планета, срещах се с хора от различни краища на света, пишех за тях, за това, което ние на запад наричаме истории, но за тях си е ежедневие, за борбата за капка вода, за горите и тяхната стойност, за правата на жените в контекста на устойчивото развитие.

Писах, говорех, обучавах и ръководех. Платих си и съответната цена: непрекъснато цъкане по телефона, писане на имейли, поправяне на текстове, хиляди политически съобразявания с тоя или оня по тази или онази причина.

И се изморих, а и си дадох сметка, че аз съм журналист, не морски биолог, не икономист по околната среда, не геолог, не специалист по флората и фауната. Като журналист, или разказвач на истории, тръпна за нов сюжет, за ново поле, което да разровя, да засадя - и дай Боже, да пожъна.  Исках да се занимавам с нещо още по-близо до хората, до децата. Намерих си работа в малка фондация, която се бори срещу детския труд в какаовите плантации. Точно и ясно, конкретна ниша на пазара, работа с конкретни цели, в конкретни държави и с конкретни правителства, частни компании и социални групи.

За мен - лесно и ясно, за останалите - не съвсем. Защо, помисли ли добре, това е такава престижна работа, постоянен договор, ти какво - недоволна ли си нещо? Не бе хора, само имам нужда от промяна, не е ли човешко?

Минах през писането на официалните писма, разговори с редица колеги, които ме убеждаваха да остана - то навсякъде било същото... И останах вярна на решението си да напусна.

Извод номер едно е, че преди да напуснете, освен че е желателно да сте намерили друга работа, е важно да сте сигурни в решението си. Защото другите не са и ще ви го покажат.

А после се пригответе да повтаряте това на близки и непознати в днешната ера на социални професионални мрежи, на все по-малък свят, на безумно лесно достъпна информация.

Обявихме за отворена моята работа, естествено, навсякъде в интернет пространството. Позицията бе публикувана и в LinkedIn - най-голямата професионална мрежа, на която съм член. Хора, познати и не, мои контакти или не, връзват две и две, а именно последната работа в профила ми и новата обявена свободна такава и започват съобщенията. Първия ден получих 27.

Вечерта, вместо да съм си с децата, прекарах, четейки и отговаряйки на чужди хора! Дали това е същата позиция, за която се набират кандидати, дали аз напускам или ме съкращават, дали бих препоръчала тоя или оня като кандидатстват, дали парите са добри, дали това е добро място за работа и професионално развитие.

И аз почнах да се обяснявам. Не, аз така исках да работя нещо, свързано с човешки права, аз имам три деца и се чувствам по-близка до тези теми. Ама, чакай! Спри сърце, или по-точно пръсти, които трескаво удрят клавиатурата. Това не е ли мое лично решение?

Да, но аз съм избрала да имам профил в Linkedin, значи съм жертвала правото си на лично пространство в това отношение. Хубаво е, че няма скрито-покрито, че всичко е веднага навън, в мрежата. Цената, която плащаме, е, че същата тази мрежа може да ни омотае, ако ѝ позволим.

Извод номер две – бъдете готови да отделите време за обяснение, или по-точно знайте, че ви чака реакция. Но недейте да падате в капана, в който аз сама паднах - няма нужда да се отговаря на всички, само защото сте получили лично съобщение в елекронната си поща. Да, те имат право да питат, но да, аз, вие, ние имаме право и да не отговорим!

Третото откритие, до което стигнах в процеса на смяна на работното място, е, че промяната, както и redbull, ти дава крила. Несъмнено е трудно да се докажеш отново, да се изградиш на новата работа като експерт, като отговорен служител, пълен с енергия и нови идеи. Несъмнено ще има погледи под сбръчкани вежди и поставяне на кръстосан разпит от някой бодър ветеран там, където отивате.

Но не е ли в това тръпката, адреналина, дори ако щете и стресът, но от онзи положителният, дето ни кара да мислим и работим на хилядa оборота... дето кара тялото ни да вибрира, а мозъкът да постига на вид невъзможни цели?

Автор: Боряна Перван

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти