Сблъсък на титани

Сблъсък на титани
Снимка: Thinkstock

Здравейте, обичам да започвам деня си с вашия сайт. Пия кафето си, влизам в мълчалив диалог с вашите автори. Двете публикации "Силните жени остават сами - мъжката гледна точка" и "Нали знаеш - силните жени остават сами" ме провокираха да поразсъждавам за изконния и вечен въпрос за жените и мъжете.

Изпращам ви моя текст.

Поздрави Мирослава

И двамата автори на гореспоменатите статии имат право.

По отношение на силните жени. Когато си самоуверена, независима и знаеш какво искаш от живота, е трудно да намериш партньор със сходни качества и интереси. Изписани са много книги за това, направени са много филми, изпети са много песни. Единият вариант е да се намериш мъж, който е склонен да остане в сянката ти, но да те зарежда емоционално, да те разсмива и очарова. Другият вариант е да намериш силен алфа-мъжкар, който да те провокира да мислиш бързо, да поддържа твоята целеустременост, да живеете на бързи обороти и всеки да си има своята среда на изява. И все пак и двете възможности звучат доста идеалистично.

Другият автор казва, че "Жените са като природна стихия - диви и неконтролируеми". Това признание би погалило егото на всяка жена, карайки я да се чувства силна и контролираща ситуацията. И после той продължава с това, че никой не обича да бъде силово контролиран. И ето къде възниква проблемът. Мъжът и жената се опитват да влязат в битка на титани, вместо да се пробват да намерят решение, което да удовлетворява и двамата.

Ето какво мисля аз.

Според мен всяка една жена трябва да се чувства цяла и завършена сама по себе си. Затова не бива да използва мъж, или дете, или кариера. Трябва да знае какво иска и как да го постигне. Нейни инструменти могат да са мъж, дете, кариера, приятели, но не и да са нейна цел, защото така ще се чувства зависима и контролирана. И започва да изпитва злоба. Започва да нарича себе си силна, а всички останали недостойни и незачитащи нейните усилия. Винаги има изход, стига да спреш и да се огледаш.

При мъжа трябва да е същото. Да е наясно със себе си, а не да си търси слугиня или някоя, която да се възхищава от него.

Ако двама души не влязат в едни взаимоотношения, базирани на партньорство, то те са обречени още в самото начало, защото винаги единият ще се опитва да доминира над другия.

Да погледнем една финансова сделка. Тя се сключва на основата на преговори, в които всяка от страните казва на какви компромиси е готова и какво ще даде, за да получи.

Човешките взаимоотношения са също сделка, като тук залогът са емоции, потребности, свободно време, независимост, зависимост, сигурност и всичко, от което човек се нуждае, за да се чувства достоен. Само един самоуверен човек може да подкрепи и разбере друг такъв. Ако единият има комплекс за малоценност, ще започне да тегли и другия, да го обвинява, да го критикува, да изисква все повече и повече, да опъва нервите и на двамата, докато нещата не се скъсат безвъзвратно.

Затова мили хора - мъже и жени - осъзнайте се и тогава влезте във връзка. Ако нещата не потръгнат, не търсете вината в другия, а просто продължете напред. Този човек може да не е бил подходящ за вас, но може да е идеален за друг. Това не ви прави по-добър или по-силен от другия, просто вие не сте съвместими. Но ако всеки срещнат от вас човек ви е несъвместим, се замислете какво във вас не е наред и се опитайте да го поправите. Няма невъзможни неща, има неправилно зададени въпроси и неосъзнати потребности.

Автор: Мирослава Генечева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти