Лятна трагедия: историята на един аборт (I част)

Лятна трагедия: историята на един аборт (I част)
Снимка: iStock

“Бременно момиче, как ухаеш на аборт” - реплика на Криско от хитовата му песен “Почивни дни”.

Така и не разбрах какво толкова забавно и готино откриха хората в това парче, че се превърна в такъв епохален хит, отекваш чак до следващото лято.

За мен думите на Криско звучаха обидно… Точно този рефрен, за да съм точна. Абортът бе превърнат в нещо, на което да се подсмихваме и подиграваме, и нещо, което отново засяга единствено момичето.

“Ха-ха-ха, тя е била палава това лято, сега да си носи последиците”

Наясно съм, че хората предпочитат да не се задълбават прекалено в проблеми, особено ако не касаят тях. Много по-лесно е да обръщаме всичко на майтап, а ако той премине в подигравка, още по-забавно. Колко сме духовити, колко сме готини.

А може би аз реагирам така остро, защото темата ме засяга прекалено лично

Трудно ми е да разказвам за този болезнен период от живота ми, защото болката още отеква дълбоко в сърцето, а в ума ми тихо се спотайва неизменният въпрос “ами, ако не го бях направила?”

Преди 10 години, в края на едно прекрасно лято, направих аборт. Не беше спонтанен, а добре обмислено решение за прекратяване на бременността.

ф
Снимка: iStock

Тогава бях на 21 години и си мислех, че светът ми принадлежи. Завършвах образованието си, бях получила страхотна работа в страхотен офис с фантастични колеги и най-вече прекрасни възможности за кариерно развитие. Нямах си гадже, но пък имах най-добрите приятелки на света, с които водехме т.нар. “купонджийски” живот.

Не сме били алкохолни лекета по софийските барове, ако това си мислите, но обичахме да се забавляваме навън, да харчим заплатите си по ресторанти и партита, всеки месец да се радваме с нови обувки, маникюр и т.н. Може би това звучи вятърничаво, но когато си в началото на 20-те години, изкарваш сам парите си и материалните ти отговорности се изчерпват до плащане на скромния наем и сметките за ток и вода, е разбираемо да се глезиш.

Животът беше безгрижен и вярвах, че ще продължи винаги така.

ф
Снимка: iStock

Лятото на 2009-а обещаваше да е едно от най-забавните ми до момента. Почти през седмица веселата ни компания взимаше спонтанното решение в петък след работа да отпраши за морето и там да се отдадем на музика, коктейли и танци до зори.

Някъде между Баш бара и морския бряг, на прага на изгрева на слънцето, се запознах с Него. Тогава не подозирах, че той ще се превърне в мъжа на живота ми. Разбира се, не в тази роля, в която си мислите – голямата ми любов, бъдещ съпруг и т.н.

Не, той ще се превърне своеобразната точка на досегашния ми живот и първия абзац от новия. Той ще е спънката, която животът ми уцели и се преобърна през глава, за да не бъде никога повече същият. Но и аз имам вина в цялата картинка, защото за тия неща се искат двама. Но нека разкажа повече...

ф
Снимка: iStock

Харесахме се от пръв поглед и отношенията ни се развиваха романтично-купонджийски. Бяхме заедно без да сме двойка, търсихме взаимната си компания, но не сме си обещавали звездите, Луната и вечната, неразделна любов. Радвахме се на телата си и на лятото, смеехме се заедно и си казвахме наздраве, без да мислим много-много за утрешния ден.

Никой не ангажираше другия с нищо, нито пък имаше очаквания, докато не видях двете черти на теста за бременност. Чувството бе сюрреалистично. Не можех да повярвам, че това се случва и то с мен, особено че не се бях притеснила, след като ми закъсняваше. Казах си, че е от лятото, от времето, от нещо си друго, но не и защото сме направили “беля”. Как беше станало?! Може би не сме били съвсем предпазливи, улисани в страстта и убеждението “на нас няма да се случи”.

Но ето, че се случваше и реалността ни затисна с ужасяващата си сила.

Той беше бесен…

ф
Снимка: iStock

Автор: Анонимна

(следва продължение)

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Из Edna@: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти