И те има, и те няма...  

И те има, и те няма...  
Снимка: netinfo

Онзи дървен стол в ъгъла на стаята, от който стоиш и говориш често ми се струва като целия свят. Може би, защото ти си там, а може би защото ми харесва какво казваш.

Думи - неми, празни обещания, закани за добър живот. Твърде наивно е да вярвам в тях, но съм си такава – безнадеждна оптимистка до мозъка на костите си.

Заричам се да бъда пряма, но все оставам няма. Твоите думи, така неподплатени с действия са единственото, за което съм се хванала като удавник за сламка. И си мисля, че е по-добре да чувам нещо, дори и да не вярвам в него, отколкото онзи дървен стол там да остане сам.

Снимка: netinfo

И живота се превърна в празна тъмна стая, дървен стол, а аз в слушател на приказки, в които не вярвам. Навън е страшно, непознато и зловещо. Тук е сигурно. Сърцето е нещастно, иска си свободата, а разумът се страхува от самота.

И късно вечер, когато заспивам, уморена от голата надежда и присъствието ти, си мечтая за бягство, живот без окови и отсъствието ти. Отварям вратата и навън е ден, а аз не съм в твоя плен. Има хора и искат да са с мен, но не са разказвачи на приказки, нямат маски, нямат було от заблуди и лъжи.

Вътре в мен е буря – чувства, емоции, копнежи, борби, всичко иска да излезе и да победи, да се освободи. Сякаш Платон познавал ми е душата, разказвайки Митът за пещерата. Не искам всичко да е сън, искам да съм навън.

Снимка: netinfo

Когато отворя очи – виждам тъмнина и сянката на люлеещия се стол. И отново чувам признания и вричания във вечност. Ако можех да се превърна в течност и да се разлея, да прелея, да те облея и да те удавя в мен.

Там, под водата – няма да слушам ти словата, ще си в мен без глас, давейки се във водната пяна. Ще си тук и сякаш ще те няма.

Животът с теб вече е безсмислен – казвам го на себе си с глас плах. С него съм от страх. Страхувам се от самотата, но така изкушавам се да видя на онзи стол празнотата. Толкова съм нещастна, че искам само да спя. В мислите си давя те, в реалността казвам, че обичам те...

Това е разказ за любов, ригидност, пасивна агресивност, ограничение, примирение и голямо огорчение.

Снимка: netinfo

Не приемай разказаното като история буквална. Това е случка толкова типична и банална, че много вероятно е да си ти онази дама, останала с илюзията гола или мъжа на стола.

Това е алегория на една тъжна съвременна история...

Автор: Александра Янакиева

Още от Из Edna@:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти