Децата сред природата са застрашен вид

Децата сред природата са застрашен вид
Снимка: netinfo

Съвременните деца не прекарват достатъчно време навън.

Американският  журналист Ричард Лиув дори стига по-далеч, твърдейки, че днешните деца страдат от „синдром на природен дефицит”. В резултат сред тях се наблюдават повишени нива на затлъстяване, тревожност, депресия, разстройство на вниманието, недостатъчност на витамин Д – списъкът е дълъг.

Но има и добра новина: никога не е твърде късно за положителна промяна.

И нито една стъпка не е твърде малка или незначителна. Тук са само няколко от многото лесни, ежедневни , весели, прагматични, творчески и изпълними стратегии за изкарване на децата на открито, така че да им се създаде трайна връзка с природата, която да ги дръпне от ръба, на който се намират:

1. Прегърнете природата където и да сте

Не е необходимо да живеете в селски райони с достъп до пътеки и планини, за да култивирате връзка с природата през целия си живот. Дори в големия град може да внесете природата в дома си, като създадете „прозорец към света” във вашата всекидневна, кухня, или която и да е стая с изглед. Наблюдавайте заедно с децата си небето.

Снимка: netinfo

Оборудвайте се с ръководство за ориентиране по звездите и полеви определител за птици, евтин бинокъл и достъпен телескоп за начинаещи. Научете се да разпознавате какво време носят различните видове облаци и заедно записвайте промените, които се случват с удължаването на дните, разлистването на дърветата и останалите промени на естествения градски пейзаж навън в специално подготвен за целта природен дневник.

2.  Стани войн на времето

Когато дойдат пролетните дъждове, направете дъждомер – голям буркан с прави стени, закрепен на открито на около 1 м от земята (броя мм е равен на количеството литри/кв. м); комбинацията от локви, гумени ботуши и дъждобран може да накара всяко дете да забрави за времето; не се отчайвайте, ако въпреки мерките детето ви се измокри – в къщи ще му смените дрехите със сухи.

Снимка: netinfo

През лятото планирайте семейни пикници в парка, край река или езеро; през август, когато е пикът на Персеидите (между 8 и 15 август), си устройте нощен къмпинг на открита поляна далеч от градските светлини, за да наблюдавате дъждът от падащи звезди.

Дойде ли есента, направете експедиция за търсене и събиране на колекции от листа, жълъди, семенници и каквото ви се стори интересно; от листата можете да направите хербарий, а останалите природни дарове да подредите в прозрачна стъклена „купа на чудесата”, която да поставите на видимо място, например върху кухненския плот – така резултатът от съвместните ви усилия ще е видим.

3. Разширете периметрите

Снимка: netinfo

Когато децата растат, техните географски граници се разширяват по естествен път.

Наша работа като родители е да позволим това да се случи. Дръжте малките деца под око, но като порастват ги насърчавайте да развиват своя собствена връзка с природата, независимо дали това е чрез намиране на тяхна си съзерцателна „ниша” за тихо наблюдение на растителния или животински свят (взирането в мравуняк може да бъде истински хипнотизиращо), или чрез проучване на квартала с велосипед, когато вече са в гимназията, в срещи с приятели за разходки сред природата, или в стартиране със съмишленици на собствен туристически клуб.

4. Обединете силите си

Децата се нуждаят от непланирана, саморазвиваща се свободна игра, но в това отношение се наблюдава рязък спад в продължение на десетилетия, което постоянно ерозира натуралното детско творчество и самоувереност.

Това отчасти е така защото живеем във време, което изглежда изпълнено с насилие. Въпреки че статистически престъпленията срещу деца са намалели, продължаваме да възприемаме средата, като пълна с насилие. За да улесните съзнанието си при вземането на решение да пуснете децата да играят сами навън, създайте мрежа за сигурност с приятели и близки родители.

Снимка: netinfo

Предупредете съседите за границите на децата си, и ги помолете да ви се обадят, ако видят, че детето ви е непослушно или излиза извън уговорения периметър. За по-малките деца, създайте „часовои на игрите” – редувайте се с други родители да гледате играещите си деца от уважително разстояние – без натрапчиво висене над главите им. Създайте ротационен календар и комуникационен план с имената на децата, телефонните номера и графиците за „часовои на игрите”.

С общи усилия можем да създадем богат на природа живот за децата ни. А това неминуемо ще обогати и нас, техните родители.

Автор: Димитър Пъков

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти