Защо първият учебен ден ще струва по-скъпо тази година?

Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо. Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски.

Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят. Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

Новата раница няма да е разход само за родителите на първокласници. Тя ще присъства в списъка с покупки и за бъдещия второкласник Калоян.

„Ние бяхме взели една за миналата година, която се оказа доста тежка, имайки предвид, че носят много учебници. Тази година ще търсим по-лека”, разказва майката на Калоян.

Именно раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева. „В зависимост от това дали е твърда тип кутия или е мека, повечето от моделите са с ергономичен гръб. Почти всички родители се стремят да купят най-доброто на децата”, казват продавачите.

А от 50 до 70 лева излизат само комплект тетрадки и пособия за писане като моливи и флумастри. Въпреки че книжарница разполага и с онлайн магазин, повечето клиенти предпочитат да изберат учебните пособия.

„Доста от родителите желаят да дойдат на място и да видят раничките какво представляват и детето само да избере”, казват от книжарниците.

„Дезинфектант със сигурност трябва да има - и в училищата ще са осигурили предполагам, но е хубаво и той да си има”, казва майката на Калоян – Мария.

училище коронавирус
Снимка: Istock

Една маска, издържаща поне 50 изпирания излиза от 7 до 10 лева. А тубичка с дезинфектант - от 3 до 5 лева. Всяка тетрадка струва между 50 стотинки и левче. Децата се нуждаят и от спортен екип и обувки за часовете по физическо

Много директори вече са решили първият учебен ден на 15-ти септември да е само за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището - първокласници, петокласници и осмокласници. Така ще е в столичното 18-то училище.

„Откриването на учебната година ще започне два пъти. За малките в първи клас едното откриване е в 10 часа, следва родителска среща, изпращаме едните родители и след това влизат осмокласниците, повтаря се самата родителска среща на открито. Като на 14-ти преиграваме целия протокол на действие в училище”, обясни директорът на столичното 18-то училище Вили Стойчева.

В препоръките на просветното министерство е всяко училище да определя всеки ден отговорник, който да следи спазват ли учениците мерките за безопасност. От книжарниците очакват най-големият бум в пазаруването да е седмица преди първия училищен звънец.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти