Нова мода в мрежата застрашава живота на деца и тийнейджъри

За нова опасна мода сред децата, повлияна от клипове в социалните мрежи, разказва NOVA. Лекари от „Пирогов” сигнализират, че няколко деца са били оперирани по спешност, след като са погълнали магнитни топчета. От корема на едното са извадени 21 топчета.

Медиците предупреждават, че последиците са животозастрашаващи.

Стоката се предлага в десетки сайтове в интернет, представяна като магнитни топчета против стрес, развиващи мисленето и въображението на децата. Докато по-малките правят фигури и гердани от тях, по-големите ги ползват като временен пиърсинг, а идеи черпят от видеа в най-разпространената сред тийнейджърите социална мрежа. От „Пирогов” обаче предупреждават, че децата често поглъщат магнитите и по този начин застрашават живота си.

„Това са 21 броя магнитни перли, които извадихме от корема на дете. Те бяха предизвикали 14 перфорации на червата в корема и оформяне на 7 фистули. Бяха премахнати с много сериозна оперативна интервенция”, заяви д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия.

За половин година д-р Стоилов е оперирал пет деца, погълнали магнитни топчета. Погълнато веднъж, магнитното топче няма как да излезе от тялото, без оперативна интервенция, уточнява лекарят.

Знаменитостите, които ограничават своите деца от технологиите

Дъщерята на Гинка Димова от Бургас е последната му пациентка. Топчетата стояли в корема на шестгодишното дете цял месец. Родителите разбрали, когато детето получило силни болки в корема. Тогава момичето признало, че е погълнало магнитите, след като гледало клипче в интернет. Взела топчетата от по-големия си брат.

При тийнейджърите имало други модни тенденции. Отново заимствани от клипчета в социалните мрежи. „Те ги слагат за временен пиърсинг на езика. Едното зърно го слагат под езика, другото - отгоре. И то си стои така, обаче така най-лесно се аспирират”, обясни д-р Стоилов.

„Нашите колеги уролози оперираха деца, които си слагат перли на препуциума. Тази мода е чудовищна и хората трябва да знаят, че това е страшно опасно”, обясни д-р Стоилов.

Затова лекарите от „Пирогов” са предупредили и големите вериги за детски играчки в страната.

Магнитните топчета вече са забранени за продажба във Великобритания.

10 храни, които съдържат опасно количество захар

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти