На училище по време на COVID-19: Има ли рискове за децата?

„За успокоение на родителите бих искала да кажа, че решението, което МОН взима, е на базата на оценка, дадена от експертен съвет от здравното министерство. В него са включени различни специалисти – педиатри, имунолози и инфекционисти. Това, което се предлага на родителите е нещо обмислено”, заяви в студиото на „Здравей, България” началникът на детското отделение в „Софиямед” доц. д-р Елена Георгиева.

Тя обаче посочи, че едно е да се дават предписания, а съвсем друго е те да бъдат спазвани. „Уважавам мнението на СЗО, която не препоръчва маски за малките деца, а съветва те да се носят само при определени условия от децата до 12 години”, допълни медикът. 

училище пандемия
Снимка: iStock

Установяването на дистанция по време на междучасие според д-р Георгиева е трудно изискване.

Трябва да се обърне сериозно внимание на родителите, категоричен е началникът на детското отделение в „Софиямед”. „Деца, които имат признаци на респираторни заболявания, не трябва да бъдат пускани на училище. Родителите е необходимо да предупредят класовете и в зародиш да се ограничи някакво възникване на зараза в училището”, посочи още д-р Георгиева. 

Специалистът посочи, че най-засегнати от COVID-19 са децата на възраст до 2 години. „При тях заболяването може да протече по-тежко и затова се осъществява по-интензивно наблюдение”, обясни д-р Георгиева.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти