Приказките на Джони Деп

Джони Деп
Снимка: Getty/Images

Милена Вълканова

На 21 май Слънцето навлезе в Близнаци и просто няма начин да не надникна в чудната карта на любимия ми актьор, виден представител на знака, Джони Деп.

В астрологичния метод на Хубер вратата към картата на човека и нейното тълкуване е аспектната структура. Аспектите в хороскопа са ъгловите отстояния между планетите, като някои са хармонични и определят благоприятно взаимоотношение между небесните тела, а други са предизвикателни, "ръбести" и предпоставят блокирана енергия, напрежение и съответно работа, която трябва да се свърши.

Най-повърхностно казано, леките аспекти в картата се изобразяват със син цвят, а трудните – с червен и зелен.

За да усетим в хороскопа енергийната психическа структура на човека, е нужно преди всичко да се потопим в нейното визуално възприемане. Във всяка една рождена карта има уникално съотношение между сини, червени и зелени аспекти. Цветовете им не са случайно подбрани – всеки цвят е възприятиен конструкт с определена дължина на вълната, която има специфична вибрация и съответства феноменологично на определени категории явления и усещания.

Емоцията, която се свързва с червения цвят, е дискомфорт, гняв, ярост, напрежение, агресия, импулс за действие, инициативност, промяна. Такова е качеството на предизвикателните червени в картата – квадратура (90 градуса) и опозиция (180 градуса). Те са камъчето в обувката, което ни задейства да се развиваме и да работим върху себе си, кога по-успешно, кога не. Затова и червените аспекти ни мотивират към активност, те са аспекти на действието, динамиката, външна и вътрешна.

Сините аспекти – секстил (60 градуса) и тригон (120 градуса) – подобно на синята част от спектъра изразяват мотивация, свързана със спокойствие, душевен мир, нещо усвоено, реализирано, отработено, дадено, талант, дарба, удоволствие, дистанция, инерция, пасивност.

Зелените аспекти са умозрителни. Те са аспекти на перцепцията, обогатяването на съзнанието и съзнателността, преработването на информацията, на сензитивността и чувствителността. Дават интуитивност и тревожност, защото провокират към постоянна ре-адаптация към изискванията на света и живота. Човек е на тръни, нащрек, но не може да действа, ако няма червени аспекти, и бяга в интелектуализъм и фантазии, ако има прекалено много синьо, наред със зеленото. От друга страна, зелените аспекти мотивират човек да израства, да разширява светогледа си, да надскача собствените си мисловни схеми и възприятия.

Това, което на пръв поглед прави впечатление в картата на Джони Деп, е: 1) превесът на зелени аспекти; 2) неаспектираният дует между Марс и Уран в близост до върха на втори дом; 3) доминантната аспектна фигура, образувана от Нептун, Луна, Юпитер и Слънце – така наречената "Вана". Тези фактори, според мен, задават уникалния основен тон на житейската му симфония и творческите му уклони.

Лекият дефицит на сини аспекти в комбинация с изобилие на зелени и червени, говори за постоянно безпокойство, чувствителност, тревожност. Един такъв човек трудно си намира мястото, той е като шило, впечатлителен и отворен за всякакви въздействия и идеи, които намират своя път от външния свят към съзнанието му. Недоволството е негов верен спътник, особено в първата половина от живота му, докато се ориентира в обстановката и духа на времето, в целите си, ценностите си, докато си изгради защити и гъвкав светоглед, който да му върши ефективна и креативна работа.

Героите на Джони Деп винаги са малко извън социума, извън контекста и отвъд правилата на всеобщата конвенция за реалност. Те са смахнати, нестандартни, неориентирани, търсещи, тревожни, недоволни... Подобни неуловимост, впечатлителност и бягство от клишето често са важна съставка в аурата на Близнаците, но не винаги. Нужна е и специфична конфигурация между Марс и Уран, за да се получи онзи, който разнищва тъканта на нормалността, за да я пресъздаде наново през очите на Луд шапкар, Карибски пират, непоправим мечтател от Аризона, пътуващ циганин, шоколадов Чарли...

Неаспектираният съвпад на Марс и Уран в първи дом на самоопределението му дава сериозна инжекция неконвенционален бунтарски дух, имидж на откачалка и непоправим младежки дух. На него дължи и отказа си да се подчини на холивудската машина, настойчивото си упорство да запази индивидуалността си и да прави само филми, които харесва.

На по-ранна възраст Джони Деп вероятно не е осъзнавал скандалното въздействие, което е оказвало поведението му върху околните. То е било неговото спасение от напрежението в семейството. Едва след много горчиви опитности и съкрушителни обратни връзки е започнал да си дава сметка какъв отпечатък оставя неговата чудноватост и "невинно" хулиганство върху другите.

Когато в картата има неаспектирана (и планета), и архетипът, символизиран от тях, играе доминантна роля в живота на човека и изисква опитомяване. Дуетът Марс-Уран се идентифицира с архетипа на Трикстера, Шута или Глупака от картите Таро. Джони Деп не признава общоприети правила за благоприличие, прокарва собствени пътеки на движение в светa, облича се безумно и безвкусно според някои, обича да шокира и да се прави на палячо.

И тъй като този съвпад е в първи дом, той по-скоро говори за роля, несъзнателно избрана от Джони Деп, чрез която да може да се адаптира и свърже със света. Този негов образ съвсем не го изчерпва и не описва по-дълбоката му същност, която е интровертна, ненатрапваща се, самовглъбена, леко меланхолна и не твърде словоохотлива – какъвто го виждаме по време нa интервюта. Луната му в Козирог го прави предпазлив, раним, грижовен и дълбоко неуверен в чувствата на другите към него.

Фигурата "Вана" също съдържа предимно зелени аспекти, но поради своята форма, тя дава на човек стремежа да вкара в определен ред всички хаотични възприятия, с които го залива този така непредвидим свят. Хората с тази фигура в хороскопа притежават богата душевност, развинтено въображение и непресъхващ извор на вдъхновение, който има нужда да се излее. Това е ваната, в която се съдържа живата вода на техния живот, в която могат да се отпуснат и възстановят, водени от несъзнавания стремеж да преживеят живота си като приказка, изпълненa със смисъл.

Като истинско дете на Меркурий – управителя на знака Близнаци, Джони Деп разказа множество приказки с филмите си. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти