Да призовем Юпитер

Да призовем Юпитер
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Нашите предци са оцелели, защото са притежавали инстинкт за самосъхранение (в голяма степен "обслужван" от Марс – помните неговите характеристики, нали?), инстинкт за размножаване (механизмът, който го задвижва, откриваме във Венера – и с нея се срещнахме преди няколко статии) и безгранично любопитство – някои изследователи твърдят, че си имаме и инстинкти за учене и еволюция. Именно последните са докарвали безсъние на древния и античния човек, който сядал на някой камък и съзерцавал нощното небе с отворени от изумление уста и очи.

Той забелязал, че някои обитатели на небесните селения са неподвижни, но други странстват безспир. И започнал да реди истории за тези възвисени господари на съдбата му, истории, които по-късно телескопът удивително потвърдил .

Съвсем не му било трудно на нашия човек да забележи, че две от нощните планети-скитници са най-ярки, а именно Венера и Юпитер – интуитивно били усетени като благотворни. Планетата, която познаваме като Юпитер, винаги била именувана на  върховния бог на съответната култура. Древните гърци, например, я наричали Зевс, римляните – Юпитер, германските племена – Тор. Всички те били гръмовержци. И невероятно, но факт – на самата планета Юпитер бушуват множество бури, а електрически разряди под формата на мълнии са обичайно явление в горния край на атмосферата й.

Да не говорим, че планетата е не просто най-ярката на небосвода, тя е и най-гигантската в Слънчевата система – с една дума, господар си е. В древен Шумер градовете били устройвани в хармония с небесния ред и всяка професия била подчинена на небесен господар. Юпитер бил символ на министър-председателя, затова и до ден днешен неговата величественост се асоциира с правото и закона.

В гръцката и римската митология царственият бог не страдал от недостиг на любовници. Пожелаел ли жена, имал я, а семето му било могъщо и категорично. А днес астрономите знаят, че Юпитер държи в гравитационното си поле поне 63 спътници, повечето наречени на имената на похитените от него жени, и продължава да привлича последователи под формата на астероиди.

Когато Юпитер в рождената карта е добре поставен, човек може да се радва на благата му – мащабна житейска визия, оптимизъм, самоувереност, усещане за компетентност и правота, безгранично любопитство. Юпитер е пътеводна светлина, благодарение на която имаме инстинктивно усещане за правилността на решенията ни. Той ни помага да виждаме голямата картина, да разширяваме светогледа си, да добавяме "любовници" в кошницата на живота ни под формата на възможности, знание, опитности и правилни хора. А колкото повече удоволствия има там, толкова по-добре.

Негативните проявления на Юпитер са сляп оптимизъм, арогантност, излишество, чревоугодничество, безотговорност.

Чрез Юпитер вътрешно сме убедени, че животът ни има смисъл и посока, че сме целунати от съдбата, а това ни дава сили и увереност дори в най-трудните ситуации, прави ни щедри към другите и изостря апетита ни към нови преживявания, хоризонти и търсения. Затова изявен Юпитер бележи хороскопите на пътешественици, авантюристи, професори и философи. С лекота привлича привърженици и последователи.

Позицията на Юпитер в рождената карта по дом показва в коя житейска сфера ние сме благословени и можем без усилие да привлечем изобилие и добър късмет. Там бихме могли да пожънем успехи, ако си позволим да се понесем на крилете на вдъхновението, да поемем риск и да заложим на развитието и растежа. Силен Юпитер подпомага доволно духовното израстване на индивида.

Знакът, в който се намира Юпитер, показва по какъв начин израстваме и се възползваме от благата на живота. Когато Юпитер е в огнени знаци, увереността се подхранва от инициативност, активност, постижения, широка визия и творческа реализация. Юпитер във водни знаци ни води добре, когато се вслушваме в инстинктивните усещания и посланията на емоцията. Юпитер във въздушни знаци дава възможности, когато залагаме на социалния и интелектуалния обмен и работим за изграждането на мрежи от хора и идеи. Земният Юпитер е извор на шансове, когато прилагаме практичен, прагматичен и работарски подход към живота.

Взаимоотношенията на Юпитер с другите планети в хороскопа показват  доколко леко възприемаме нови идеи, разширяваме светогледа си и обогатяваме съзнанието си.

Познанието за позицията и характеристиките на Юпитер в личния хороскоп ни отваря очите за този извор на вдъхновение вътре в нас и ни помага по-съзнателно да черпим от него така, че да почне да тече и там, където имаме блокажи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти