Козирогът

Козирогът
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

"Всеки знае, че времето е смърт и смъртта се крие в часовника."
Федерико Фелини

Думите на знаменития италиански режисьор – разбира се, роден под знака на Козирога – синтезират дълбоката драма на представителите на този знак – всичко, което постигат, е тленно и времето е врагът, с когото неспирно се състезават в своя велик поход към върха.

Ако Стрелците бяха "Индиана Джоунс" на зодиака, то Козирозите са катерачите на зодиака. Те преследват поставените цели с титанично постоянство и целеустременост, на която дори Овните биха завидели. А и последните не могат да се похвалят с търпението и стоицизма на Козирозите.

Те носят в съзнанието си набелязаната цел и не се отклоняват от начертаната стратегия, докато не изпълнят всеки етап и не забият знамето накрая. През това време Овенът вече се е отказал поради липса на ентусиазъм, а Стрелецът – защото се е втурнал да гони дивото. Козирогът обаче не признава препятствия, той бавно и методично ще преодолява пречките, но всички ще признаят усилията, ще видят величието му.

Козирозите се надбягват с времето. То ги смачква, но същевременно се превръща и в техен съюзник, защото умеят да чакат, да дадат възможност на нещата да узреят. Това е тайният им ключ към успеха.

Отчайващо амбициозни, Козирозите често могат да бъдат срещнати сред върховете на социалната система – политици, предприемачи, юристи, хора, задаващи модния тон на времето, в което живеят. Основна житейска задача на родените под този зодиакален знак е да осъзнаят, че не трябва да следват клишето за успех, формулирано от социума. Нерядко дотолкова се идентифицират с него, че когато стигнат върха, се чувстват тотално изпразнени от съдържание, смачкани и ограбени от системата, която са се опитвали да покорят.

Козирогът трябва да открие своя вътрешен барометър за постижение и да следва пътеката на развитие, зададена от собствените му автентични стремежи и желания, а не от общоприетите ценности. Освен това, не бива да забравя, че ако се втренчи в далечната цел и забрави за самото пътуване и за хората, той ще се превърне в безчувствена машина за преодоляване на препятствия. Това може да го обрече единствено на денонощен работохолизъм, самота и неспособност да се радва на дребните удоволствия.

Голяма част от Козирозите се раждат възрастни. Като деца те са сериозни, замислени и отговорни, защото усещат тежестта на земното съществуване, а в по-късна възраст полагат всички усилия да се справят перфектно със задачите му. През втората половина на живота си обаче, вече натрупали сериозен актив от самочувствие и житейски успехи, те могат да си отдъхнат и да пуснат детското да вилнее на воля, правейки скованите Козирози игриви, закачливи и забавни.

В любовта са предпазливи и ценят изпитаните, трайните отношения, затова и не се доверяват лесно, поставяйки както потенциалните си половинки, така и приятелите си на изпитание за лоялност и пригодност към своите високи стандарти.

Видни Козирози, покорили върховете на човешките стремления: Ал Капоне, Едгар Алън По, Айзък Азимов, Луи Пастьор, Ръдиар Киплинг, Халил Джубран, Аристотел Онасис, Джим Кери, Мел Гибсън, Никълъс Кейдж, Кевин Костнър, Елвис Пресли, Дейвид Боуи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти