С какво да заменим яйцата при готвене

С какво да заменим яйцата при готвене
Снимка: Thinkstock

Ако в средата на готвенето разберете, че в хладилника ви не е останало нито едно яйце, не е нужно да се паникьосвате или да тичате спешно до хранителния магазин.

Ще се изненадате колко добре тези няколко лесни хранителни заместителя работят:

Ябълково пюре

Използвайте 1/4 чаша неподсладено ябълково пюре на мястото на едно яйце в повечето рецепти за печива. Според някои кулинари пюрето трябва да се смеси с 1/2 чаена лъжичка бакпулвер. Ябълковото пюре е популярен здравословен заместител на олиото или маслото в много печени изделия.

Банан

Използвайте 1/4 чаша пюре от банан (от около половин банан), като заместител на едно яйце при печене. Имайте предвид, че това може да придаде лек вкус и аромат на банан на вашия сладкиш.

Ленено семе

Вярвате или не, здравoсловното ленено семе може да се използва като заместител на яйцата! Просто смесете една супена лъжица смлени семена лен с 3 супени лъжици вода, докато семената набъбнат. Тази доза се равнява на едно яйце от рецептата. (Можете да използвате предварително смлени семена лен или ги смелете в домашната кафемелачка)

Растително масло

Обикновено 1/4 чаша растително масло може да замести едно яйце при печене. Ако рецептата изисква повече от едно яйце, по-добре опитайте друг метод, тъй като повече олио в рецептата може да превърне печивото ви в прекалено мазен продукт .

Вода, олио и бакпулвер

Смесете заедно две супени лъжици вода, една чаена лъжичка олио (слънчогледово или царевично) и две супени лъжици бакпулвер. Използвайте това на мястото на едно яйце. Когато се използва в бисквити и други тестени изделия, това работи толкова добре, че никой няма да разбере.

След успешното използване на тези заместители на яйцето, може и в бъдеще да прибягвате до тях. Ако също така страдате от алергия към яйца, това е една алтернатива, за да не се лишавате от любимите си храни, които обичайно ги изискват в направата си.

Използването на банан, ябълково пюре и други пюрирани плодове в тестените изделия е прекрасна възможност за овкусяване на домашните сладкиши, ако поддържате вегански начин на живот.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти