Съществува ли естествен заместител на захарта?

Съществува ли естествен заместител на захарта?
Снимка: Thinkstock

В последно време пазарът бе залят от заместители на захарта. Използването им е полезно за здравето и променя цялостната ни нагласа към това, което ядем. Често обаче, изкуствените подсладители се свързват с множество заболявания и някои видове рак. Поради това се наложи търсене на естествени такива.

Един от сравнително неизвестните заместители на захарта се казва монк и е вкусен плод. Почитателите му го определят като най-добрата алтернатива. Предполага се, че скоро ще се нареди редом до стевията по популярност.

Плодът монк идва от южен Китай и представлява зелена, овална топка, наподобяваща пъпеш. В родината си е широко използван в народната медицина. Прилага се при болки в гърлото, кашлица, грип и други.

Името на плода идва от английски и в превод означава "монах". Това е така, тъй като за пръв път плодът е употребяван от монасите от Китай през 13 век. С него се свързва и дълголетието, тъй като монк произхожда от район със сериозен брой на достигналите и надживели 100 години. Местните твърдят, че полза от плода има, само ако е в суров вид.

В хранителния му състав могат да се открият вещества като захар, меласа, захарен алкохол и други. Поради нарастващия интерес се предполага, че скоро ще може лесно да се сдобиваме с чист монк.

Подслаждането с монк е добра идея, но не е подходяща за всеки. Някои хора не го харесват, тъй като усещат леко горчив и неприятен послевкус след приема му. Това вероятно се дължи на индивидуалните вкусови рецептори, тъй като за други монк веднага се превръща в любим подсладител.

Запознати споделят, че с плода може да се замести изцяло сладкото.

Подсладителите с екстракт от монк, които могат да се намерят днес, не са най-естественият и чист вариант. Ако все пак се интересувате от естествените заместители, не спирайте да се информирате в тази насока.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти