Френските сладки "Макарон"

Френските сладки "Макарон"
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Това не е приказка за сладкиши. Въпреки това, ще я започна именно с "Имало едно време", тъй като десертът, за който ще ви разкажа, е толкова аристократичен, че си заслужава всеки един комплимент. Дори и да е в повече.

И така... Имало едно време една закръглена сладка изкусителка, която разтапяла и най-претенциозните сетива с примамливата си за окото форма. Тя била създадена от бадемово брашно, захар и яйчен белтък. Вкусът ѝ бил класически, ала с него тя пленявала челните позиции за любим десерт на всеки, дръзнал да я докосне до небцето си.

Всъщност, стига толкова помпозност! Нека просто ви я представя – Нейно Величество, принцесата на сладостта – сладката, носеща наименованието "Макарон".

Сладкишите са популярни по целия свят като "откритие" на французите, но и до ден днешен около произхода и народността на десерта се водят дебати.

Edna от теориите гласи, че сладките са били направени за първи път през далечната 791 година в манастир край градчето Кормери, централна Франция.

Друга легенда пък твърди, че бисквитата "Макарон" има италиански корени. Италианската благородничка Катрин де Медичи сключва брак с крал Хенри II и така през втората половина на 16 век се превръща в кралица на Франция. При идването си в Париж, тя води със себе си и своите придворни готвачи от Ботуша, които създават макароните и така сладкишите правят франкофонския си дебют.

Кръглият десерт набира широка популярност във Франция едва през 1792 г., когато по време на Френската революция две монахини започват да пекат и продават сладките в убежището си край град Нанси, за да се препитават. По това време макароните са били по-обикновени и еднообразни.

Чак през 1830 година към вкусната храна започват да се добавят различни конфитюри, ликьори и подправки. Познатият ни днес "Макарон", състоящ се от два бадемови целувчени диска със слой от маслен крем в средата, се появява за първи път във френската сладкарница "Ладури". Именно поради тази причина можете да ги срещнете и с другото им име "Гербет" – кръстени на хлебаря и пекар Клод Гербет, за който се твърди, че е създал техния съвременен вид в тази сладкарница навремето.

От тогава до ден днешен макароните са едни от най-обичаните и почитани десерти не само във Франция, но и по цял свят. Те печелят милиони любители във всички европейски страни, както и в Америка.

Постепенно се зараждат и стотици техни вариации откъм вкусове и цветове. Канела, ванилия, карамел, шоколад, малина, ягода, череша, боровинка, лимон, праскова, портокал, мента, орех, бадем, лешник... Това са само Edna малка част от разновидностите, които можете да опитате и с които да поглезите почитателя на сладките изкушения в себе си.

В България също вече немалко сладкарски къщи произвеждат макарони. В повечето случаи се продават или на грамаж, или на брой, като можете да си купите само няколко, за да ги опитате и да се подсладите, но и по-големи количества, като например да почерпите за личен празник или по щастлив повод. Цената и качеството им варира, но това не пречи да опитате от сладките на различни фирми и да прецените кои са най-подходящите за вашия вкус и бюджет.

За всички, които в момента си задават въпроса защо името на сладките съвпада с името на тестените изделия макарони, които са по-познати по нашите географски ширини и всеки от нас поне веднъж в живота си ги е похапвал, овкусени със сирене или захар, е време да спомена, че двете храни споделят еднакво наименование, тъй като и двете произхождат от думата "макарони", която в превод от френски означава буквално "обла, кръгла храна от тесто".

Френските сладки "Макарон" са най-продаваните бисквити в сладкарските магазини по света! Удивително, нали?

Те са възприети като луксозен бутиков сладкиш и цената им винаги е малко по-висока от тази на другите сладкиши.

Въпреки това, те са идеалното допълнение към ароматното кафе с мляко и топлия кроасан, особено когато сме се настанили в китно и уютно кафене с любим приятел и предстои час, запазен само за смях, спомени и щастлива доза бъбрене.

Убедих ли ви, че тези прекрасни принцеси на сладостта са съвършеният десерт?

Разбира се, че не! Няма нищо по-убедително от това просто да ги опитате и да се съгласите с мен.

А ако вече сте ги опитали, съм сигурна, че в момента доволно одобрително поклащате глава и мислено се сещате за техния разкошен вкус.

И гарантирано ще им се наслаждавате отново, и отново, и отново...

Припомнете си още:

Френски лимонов сладкиш

Словашки сладкиш с извара

Лесен сладкиш с боровинки

Сладкиш с ким на Билбо

Френски шоколадов сладкиш

Ябълков сладкиш с крема сирене

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти