Киви – плодът на здравето

Киви – плодът на здравето
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Кивито е един изключително интересен и полезен плод. Откровено то прилича на космат картоф и да, наистина носи името на националната и гербова птица на Нова Зеландия.

Именно от там растението потегля по пътя си към Южна Америка, а от там към целия останал свят.

Кивито вирее най-добре в Китай и там се отглеждат огромни количества от него.

У нас е внесено от Франция и също бива успешно отглеждано в районите по Черноморието и Пиринския край..

Друго, което може да се каже за кивито е, че е плод на лианово растение с кафява мека мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки.

Плодовете му приличат по големина и форма на дребни картофи.

Кивито е изключително богато на витамин С - 0,15-0,30 процента, което е със 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона и касиса. Ненапразно е наричано „плода на здравето“.

Особено ценен е минералният му състав – приблизително 1,5 процента калий, калций, желязо, натрий, фосфор, хлор и сяра. 

За отличните диетични свойства на плода допринася съдържанието на ензима актинидин, който е много благоприятен за разграждането на усвоеното от организма месо, особено червеното. 

Препоръчва се при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва.

Особено полезен е сокът като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции.

Също така плодът е подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с фрактури на костите.

Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Желателно е плодовете да престоят поне месец, след което могат да се консумират в сурово състояние. При термична обработка то губи от качествата си, затова се препоръчва да се сервира в натурален вид. Тогава кивито запазва своя цвят и цялата свежест на вкуса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти