Полезността на цикорията

Този зеленчук подпомага редуцирането на теглото и подобрява функциите на храносмилателния тракт
Снимка: Thinkstock

Цикорията (от лат. Cyihorium intybus) е малко познат у нас листен зеленчук, който през първата година от засаждането образува кореноплодно с листна розетка, а през втората - цветоносно стебло с лилави цветове. Известна е с наименованието "изплашен зеленчук", защото има крехка структура, съставена от деликатни и бледи листа.

Различават се няколко вида цикория, но за всички е валидно това, че растат в тъмнина и не им е нужна почти никаква слънчева светлина. Поради тази причина в миналото са третирали цикорията като "нечисто растение" и често я прилагали за правенето на черна магия.

Произход
Най-напред цикорията е била отглеждана по крайбрежието на Средиземно море и Южна Азия, а в Европа се разпространява по-масово през 16 век. Освен това тя е била консумирана още от древните египетски и римски воини, които пълноценно се възползвали от хранителните и лечебните й качества. Интересен факт е, че цикорията се използва за получаването на популярната Инка, която е заместител на кафето.

Видове
Познати са няколко вида цикория, които са с изявени кулинарни и полезни стойности.

* Белгийска цикория – тя е доста популярна, като се характеризира с дребна и издължена форма, наподобяваща пура. Има характерния леко горчив, но много приятен вкус.

* Къдрава цикория – същата е много хрупкава, слабо горчива и с по-накъдрени зелени листа.

* Червена италианска цикория "Радикио" (Radicchio) – много популярен вид цикория с характерен червеникав цвят. Има няколко разновидности на ''Радикио'' – по-кръгли и по-продълговати, но всички се радват на голяма кулинарна почит заради добрия вкус. На външен вид тази цикория прилича на червено зеле, но вкусът й е по-нагарчащ.

Състав
Този зеленчук е богат на калций, фосфор, желязо, магнезий, витамините A1, B1, B2, C, E, а също така е удачен продукт за стимулиране на апетита и се препоръчва при хора с диабет. В 100 г цикория се съдържат 23 килокалории, 1,7 г протеини, 0,2 г мазнини, 4 г въглехидрати и 0,9 г фибри.

Избор и съхранение
Цикорията е деликатен листен зеленчук, при избора на който, трябва да сте доста внимателни. Търсете малки, светли и компактни глави цикория. Внимателно съблюдавайте дали върховете на листата са светложълти, защото те са доста по-добри от цикорията, която има кафяви или зелени върхове. За да запазите хрупкавата структура на листата от цикория, е желателно да съхранявате цикорията не повече от 3-4 дни в хладилник.

Кулинарно приложение
Като храна цикорията е ценена поради хрупкавата си текстура с деликатна горчивина, която лесно се премахва, ако листата престоят във вода с малко оцет. Оттам насетне можете да приготвите цикорията по различни начини – да я сварите, задушите, печете и т.н. В свежо състояние, под формата на салата, цикорията гарантира пълен набор от вкусове и полезни вещества. Цикорията можете да използвате като подложка за различни предястия, поръсени с малко лимонов сок или зехтин, а върху тях пък подредете малки резени сварени яйца, ароматни сирена, риба, пилешко или друго месо. Разбира се, цикорията е подходяща и за различни ястия като запеканки, яхнии, ориз, сосове, десерти и т.н. Можете да я запечете и на скара, да се сготви на супа и т.н.

Здравословни ползи
С доказани от хилядолетия здравословни ползи, цикорията е храна, която днес се прилага за профилактика и подобряване на функциите на храносмилателните органи (особено при преяждане и разстройство), а освен това оказва очистващо действие на кръвта и подсилва организма при простуда. Освен полезна за стомаха, цикорията е добра и за сърцето. Ако редовно хапвате от този полезен листен зеленчук, ще неутрализирате вредните влияния на алкохола и мазните храни. Отварата от цикория е в състояние да понижи стреса и да успокои нервната система. За хора, които искат да свалят килограми, диетата, включваща цикория, е изключително подходяща и енергизираща.

* Ето и една кулинарна рецепта с цикория.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти