За магията на кулинарното изкуство

Готвачът на хотел "Рила" Стоян Кирин, разказва кое го вдъхновява в кухнята

Стоян работи това, което обича от 15-годишен
Снимка: Личен архив
0 от общо 0 гласа

За Стоян Кирин може да се каже, че е един от най-добрите готвачи у нас и в Европа, въпреки че той самият приема тези определения като суперлативи и скромно заявява, че просто прави това, което обича и се старае да го прави наистина добре.

Макар и само 29-годишен, Кирин е носител на редица награди от многобройни участия в международни кулинарни състезания. Сред тях са Кулинарната олимпиада 2008 Ерфрут, Германия (19 - 22 октомври 2008 г.) и Международният гастрономичен фестивал в Истанбул, Турция, (март 2009 г.), където печели награда за своя 30-килограмов шоколадов Буда.

Кирин е главен готвач на Грандхотел "Варна", където ръководи екип от 260 души.

В момента, обаче, той е майстор-готвачът в един от най-големите ски хотели у нас и на Балканите - "Рила" Боровец.

През целия зимен сезон гостите на хотел "Рила" ще имат възможността да опитат неговите специалитети.

Стоян разказва, че те се приготвят само от пресни продукти, подбрани според сезона, които се доставят в хотела всеки ден и никога не ползва замразена храна и полуфабрикати.

Той споделя, че е щастлив от възможността, която има, да създава авторска кухня -  разполага с достатъчно свобода, за да прави това, което иска, като се съобразява, разбира се, с изискванията на клиентите.

Хотел "Рила" разполага не с един, а с няколко ресторанта - "Рила", "Искър" и "Средец" и до края на зимния сезон, който в Боровец официално се открива на 17 декември, за вкусното и здравословно меню на гостите ще се грижи Стоян Кирин.

Неговото присъствие прави хотел "Рила", освен любимо място за любителите на пистите в Боровец, и място за кулинарни преживявания. 

Началото
Любовта на Стоян към кухнята пламва още когато е малко момче и наблюдава майка си и баба си да шетат в кухнята. Като тийнейджър, той вече е решил с какво иска да се занимава.

Завършва с отличие кулинарен профил на гимназията в родния си град Брезово и от 15-годишен започва да работи в кухните на различни ресторанти в Германия и Италия. Споделя, че никой не го е притискал да избере тази професия, а сам е направил избора си и е щастлив от това.

Професията
Това, което неустоимо го привлича в работата му, е магията на кулинарията. Описва я като възможността да подбереш продуктите, да ги подготвиш и превърнеш в нещо, което впечатлява не само с вкус, но и с визия.

Стоян е от хората, които не се оплакват от липсата на перспектива за развитие в родината. Той е твърдо убеден, че с упорит труд и късмет може да постигнеш всичко, което искаш.

Ключът за успеха, според него, се крие в това да обичаш професията си, да работиш с желание и да се трудиш упорито, "защото нищо не се дава даром".

Вдъхновението
За Стоян Кирин вдъхновението е навсякъде. Вдъхновявам се от сезоните, споделя той и допълва, че обича разнообразието на продуктите през различните периоди на годината. Ухание, аромат, форма, цвят - всичко може да погъделичка желанието му да сътвори нещо ново.

Разнообразието
Стоян е от готвачите, които нямат любима кухня или рецепта, а обичат да експериментират. Той споделя, че не е консервативен и винаги се старае да опита нещо ново. Често му се случва в началото на подготовката на едно блюдо да си представя едно, а когато го завърши да се е получило нещо друго. Това той приписва към магията на кулинарията.

Споделя, че има навика да си скицира на хартия това, което иска да сготви, за да го визуализира по-добре. За него външният вид на храната има точно толкова значение, колкото и вкусовите й качества.

Модата
Както навсякъде другаде, и в кухнята има различни модни течения. Кирин споделя, че харесва всичко ново, за което научава, не се притеснява да експериментира и обича да обменя опит със своите колеги.

Що се отнася до придирчивите посетителите, Стоян споделя: "Капризният клиент е човек, който знае какво иска" и допълва, че това поставя предизвикателство пред готвача да осъществи гастрономическите копнежи на клиента.

Всеки посетител на хотел "Рила" и на ресторантите на хотела може да е сигурен, че към желанията и нуждите му ще се подходи винаги с необходимото внимание и загриженост.

Свободното време
"Почти нямам такова", казва без съжаление Кирин. По празниците той ще е на работа, както през всяка друга година, но не се оплаква от това.

Гостите на комплекса могат да очакват празнично меню, белязано от авторския почерк на майстор-готвач Кирин.

За коледните и новогодишните празници хотел "Рила" предлага пакети с 20% отстъпка за ранните записвания.

Често приятели ме питат не се ли уморявам от работата, а аз ги питам на свой ред дали те се уморяват, когато са на дискотека, разказва той с усмивка.

Съвет от майстора
За Стоян храната е нещо в пъти по-важно и смислено от просто продукт, който задоволява глада. Здравословното хранене според него трябва да следва нуждите и желанията на човека, но все пак препоръчва за закуска да се приемат много въглехидрати.

Закуската в хотел "Рила" предлага изключително голямо разнообразие на продукти и блюда като определено за всеки вкус има по нещо и гостите на хотела могат да бъдат сигурни, че ще бъдат задоволени всичките им гастрономически страсти.

Може да пробвате да си направите палачинки от мюсли и фини овесени ядки, нискомаслено мляко и яйчени белтъци. По желание сместа може да се овкуси с малко канела. Пече се като нормална палачинка, а резултатът е истинска закуска за шампиони.

За новата година Стоян Кирин пожелава здраве и късмет за себе си и за всички останали хора, да имат шанса да работят това, което искат и да бъдат благодарни за всичко, което имат.

Спонсорирано съдържание

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти