Кой ражда умни деца

Кой ражда умни деца
Снимка: Thinkstock

Всеки родител, независимо от възрастта си, може да създаде умно поколение, това е факт.

Но от векове хората са забелязали една интересна особеност и тя е отразена в народните приказки и песни. Кой убива ламята и спасява златната ябълка в приказките? Кой от всички синове в народните предания е най-смелият, най-умният и най-красивият? Най-малкият, разбира се, това го знаят всички деца.

Както и че най-малката дъщеря е най-красивата и най-начетената. И защо точно изтърсаците са главните герои? Защото са имали възрастен баща, когато са се раждали.

До този извод са стигнали хората поколения назад, те са забелязали, че възрастните мъже създават умни деца и затова в приказките смелите герои са най-малките от синовете и дъщерите. Не е мит, че възрастните мъже създават умни деца, това се доказва и с тестовете за интелигентност.

Причините за този феномен са както генетични в някои случаи, така и чисто социални най-често. По-възрастният татко възпитава и отглежда детето си с повече жизнен опит, той е улегнал, помъдрял, спокоен и уравновесен. Изградил е кариерата си и стабилните отношения в семейството, остава му само да се отдаде на детето си.

Освен това се предполага, че има и финансова стабилност да даде добро образование на потомството си. Старанието в отглеждането също е по-голямо, за възрастния татко това е последен шанс, едва ли ще има други деца.

Така че, татковци, създавайте деца на всяка възраст и не се притеснявайте, ако годините са ви повече, ще имате чудесно поколение.

А какво да се каже за по-възрастните майки - над 40 години, какви деца раждат и има ли рискове за родилката при раждането? При съвременното ниво на медицината, те са все по-малко. Преди години например, се смяташе, че възрастните жени по-често раждат деца със синдрома на Даун, но в последните години се установи, че рискът е еднакъв за всички възрасти.

Все пак се смята, че по-възрастните жени по-често раждат деца с вродени заболявания, затова тяхната бременност се следи стриктно. Препоръчва се всяка бременна над 35 години да си направи пренатален скрининг за установяване на аномалии на плода. Методът е безопасен и не е скъп.

Самото раждане за възрастната първескиня крие рискове, но да не забравяме че живеем във века на секциото и на ново, по-добро ниво на медицината.

А добрата новина е, че жените, родили в по-късна възраст, живеят по-дълго от тези, родили по-рано (доказано статистически). Причините за това обаче не са медицински. Тези жени обикновено са финансово и емоционално стабилни и имат по-здрава връзка с партньора си, отколкото твърде младите майки.

Което ги прави по-спокойни и уравновесени. Възрастните майки са по-зрели, рядко се впускат в рисково поведение, отделят повече време и средства за профилактика и добри медицински грижи. Затова живеят дълго. Обикновено и децата им се радват на добро здраве по същата причина.

Възрастната майка ражда толкова умни деца, колкото и младата. Така че, раждайте деца, независимо от годините.

Стига да може да ги отгледате и да им осигурите добро бъдеще. Всяка жена може да е прекрасна майка, независимо от възрастта, на която е родила.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти