Поколение “родител”

Ива Екимова
Снимка: Явор Иванов

Ива Екимова

Изчетох всичко за поколението, което въртеше колелото на късмета и за онова, което се надяваше на печалба от тотото. За поколението '69 и поколението '99. За поколението, което рови в кофите и това, което бяга, за да спаси си децата си войната, търсейки по-добър живот.

За поколението, което работи в медиите и това, което не вярва на медиите. За поколение Х, Y, Z, F. За поколението, което в собствените ми 90 минути в университетската аула иска да знае нещо повече.

Никъде не видях нито дума за поколението “родител”! Нито за поколението учител.

За второто - някой друг път.

Поколението "родител" е едно поколение-константа, което за разлика от изброените по-горе, е минало през всички хормонални и социални промени.

Неприятното е, че поколението “родител” не е в състояние да извади от уравнението на тези промени най-полезните съставки и да ги даде на следващата генерация. Не непременно онова, запечатало собственото му ДНК.

За всяко следващо поколение е все по-трудно, но пък за сметка на това, все по-разнообразно.

За моето поколение пътуването и широкият достъп до информация бяха утопия. За сегашното - не са. Да, ще кажете, те имат други проблеми.

Важно е да започнем от главното – изграждането на тяхната самоувереност. 

Факт е, че в нашето общество не се гледа с добро око на провала. За всяко друго общество провалът е още една крачка към опита да успееш.

А следващото поколение чака! Чака да завърши, чака да порасне, чака да проходи, чака да успее, чака да се дипломира, чака да започне първата си работа, чака да се омъжи/ожени, чака да попътува, чака... да падне таванът. И никой от предишното поколение не му казва, че няма какво да чака.

Много по-добре е да опиташ и да се провалиш на 20, отколкото да не опиташ и да се окажеш провален на 60.

Тук е мястото на поколението "родител". Ролята му е да захранва не само физиологичните нужди на следващото поколение. Ролята му е да захранва емоционалните потребности на следващото поколение първо от любов и после от насърчаване.

На всеки опит и често съпътстващия го провал. В противен случай следващото поколение ще споделя по стените си в социалната мрежа максимата, че на всеки незададен въпрос отговорът е "не" и никога няма да има смелост да зададе, който и да е въпрос. Ще публикува много други философски размисли, които ще битуват във виртуалното му пространство, но никога няма да влязат в ежедневната употреба на собственото му израстване.

Затова, вместо да поставяме бариера пред здравословното самочувствие на следващото поколение, е много важно да спрем да му казваме “спри”!

Спри, ще паднеш! Спри, ще се изцапаш! Ще се нараниш, ще се опариш...

Нека!

Как иначе ще разбере що е то провал и как се справяме с него?

Провалът е здравословната стъпка към успеха!

Затова – не спирай и не чакай, мое следващо поколение, падай, ставай, продължавай, но опитвай

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти