На какво се крепи успешният брак?

На какво се крепи успешният брак?
Снимка: Thinkstock

Според някои тайната на щастливия брак са компромисите или никога да не си лягате скарани.

Но американски психолози твърдят, че ключът към семейното щастие може би е закодиран в ДНК-то ни.

Те смятат, че ген, участващ в регулирането на "хормона на щастието" серотонин, предсказва до каква степен емоциите ни се отразяват на връзката ни.

Изследването на Калифорнийския университет и Северозападния университет е първото, което свързва генетиката, емоциите и задоволството от брака, казват учените. Те открили връзка между задоволството от връзката и алела 5-HTTLPR. Всички хора наследяват копие на този алел от всеки родител.

Участниците в изследването с два къси алела 5-HTTLPR се оказали най-нещастни в брака си, когато в него имало много негативни емоции като гняв и презрение, и най-щастливи, когато имало положителни чувства като хумор и обич.

За сметка на това участниците с един или два дълги алела се вълнували много по-малко от емоциите в брака си.

"Винаги се опитваме да разберем рецептата за добра връзка и емоциите се оказват нейна важна съставна част", заяви ръководителят на изследването, психологът Робърт Левенсън от Калифорнийския университет.

В изследването му, което продължило повече от 20 години, участвали над 150 женени двойки.

Новото изследване не означава, че двойки с различни вариации на 5-HTTLPR са несъвместими, отбелязват изследователите. То установило, че двойките с два къси алела е по-вероятно да процъфтяват в добра връзка и да страдат в лоша.

За целите на изследването участниците предоставили ДНК проби и в лабораторни условия учените свързали гените им с удовлетворението им в брака и емоционалното съдържание на взаимодействията им.

За съпрузите с два къси 5-HTTLPR алела, които съставлявали 17% от изследваните съпрузи, те установили силна връзка между емоционалния тон на разговорите им и начина, по който се чувстват в брака си.

При 83% от съпрузите с един или два дълги алела емоциите по време на разговорите оказвали малко или никакво въздействие върху задоволството им от брака в следващите десет години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти