Какво (не) знаем за грипа

Какво (не) знаем за грипа
Снимка: Thinkstock

Знае се, че грипът е най-тежката вирусна инфекция. Протича с висока температура, силна отпадналост, главоболие и болки в мускулите, дразнеща кашлица, хрема. Затова  родителите са притеснени за здравето на децата си и търсят отговор на въпроси, свързани с грипа, независимо от къде идва и как се казва..

Имат ли имунитет преболедувалите?

След всяко вирусно заболяване за известно време организмът е невъзприемчив към същия причинител, защото си е изработил антитела. При някои болести, като например варицела и заушка, имунитетът е за цял живот и преболедувалото дете никога повече няма да се разболее, дори когато порасне.

С грипа положението не е така. Имунитетът е нетраен и продължава няколко месеца, най-много година. Ако детето ви е преболедувало наскоро, в близките месеци няма да се разболее от същия вирус. Лошото е, че има десетки други и най-вероятно ще се разболее от някой от тях, особено ако посещава детска градина.

Да се имунизират ли децата с противогрипна ваксина?

Вече е късно за ваксина, но по принцип е добре да се имунизират децата от рисковите групи – често боледуващите и с усложнения, с хронични заболявания като диабет, астма, бъбречни, сърдечни и т.н. При тях се очаква по-тежко протичане и усложнения и трябва да се вземат мерки.

Как да предпазим децата от грип?

Няма средство, което да гарантира на 100%, че детето няма да се разболее от грип. Вашият педиатър познава здравословното състояние на детето ви и ще ви даде най-добрия съвет.

Деца, които по принцип са здрави и рядко боледуват, могат да приемат природни, безобидни средства за профилактика. Това са мед и производните му – прополис, пчелен клей и пчелно млечице, различни билки. Доказан помoщник на имунната система е джинджифилът и ехинацеята, има я на капки, на таблетки, чай, влиза в състава на различни медикаменти.

Котешкият нокът (саменто) е мощен имуномодулатор, но е по-скъп. Доброто старо рибено масло, но вече в по-приемлив вид и миризма, също влиза в борбата срещу вирусите.

Черният бъз не е за подценяване, включен е в състава на много имуномодулатори. Хомеопатията и шуслеровите соли също предлагат добри средства, както за профилактика, така и за лечение. Педиатърът може да ви препоръча и противовирусни медикаменти по съответната схема.

Как се лекува грипът?

Антибиотиците са безсилни при вирусните заболявания, използват се противовирусни медикаменти. Симптоматично лечение означава прием на лекарства за облекчаване на симптомите – температура, главоболие, кашлица, болки в гърлото и т.н.

На кои храни да се наблегне, за да не се разболеем?

Първи помощници на имунната система са антиоксидантите – витамини и микроелементи като цинк, магнезий, селен. Те спокойно могат да се набавят от храната при пълноценно хранене. За да е такова, премахнете лакомствата, те убиват апетита за полезните храни и детето никога няма да посегне към ябълката, ако наблизо има шоколад или сладкиш.

За сведение на бабите трябва изрично да се спомене, че пълните деца са по-застрашени от грип и боледуват по-тежко. Излишната мастна тъкан произвежда елементи на възпалението (цитокини) и имунната система се изтощава при справянето си с тях. Здравословно хранене означава включване в менюто на всички полезни вещества (въглехидрати, белтъчини, мазнини) в разумни количества – пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, прясно месо и риба, яйца, мляко и млечни произведения.

Първенци в противогрипната класация са чесънът, лукът (всякакъв), лимоните (алкализират лигавиците и вирусите трудно виреят), медът, а за родителите  - чаша добро червено вино.

Да спрем ли детето от детска градина?

Разумно решение по време на грипна епидемия. При възможност задръжте детето вкъщи за една-две седмици, докато отмине опасността. Ограничаването на контактите с много хора е най-добрата профилактична мярка. Но не единствената.

За да се снабдява организмът с всички полезни вещества, трябва добро кръвообращение. Това се постига с много движение, а не със стоене пред компютъра и телевизора.

Ако детето е закалено, хранено правилно, спортува или се движи достатъчно, вероятността да стане жертва на вирусите намалява значително.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти