Изпитани бабини рецепти при грип и настинки

Изпитани бабини рецепти при грип и настинки
Снимка: Thinkstock

Писнало ли ви е да тъпчетe детето с лекарства?

Има и друг начин за лечение и се нарича народна медицина - безвредна, достъпна, приятна, използва натурални продукти. Разбира се, при тежко боледуване, детето трябва да се заведе на лекар, но и вие може да му помогнете. Предлагам ви някои "бабини" рецепти, изпитани и препоръчани от препатили родители.

При температура
Първото условие за понижаване на температурата е детето да приема много течности. С температуропонижаващ ефект е чаят от липа, той води до изпотяване и намаляване на телесната температура, както и чай от листа на малина. Добре действа и сок или компот от плодовете на малината.

Добър ефект има намазването на стъпалата на детето с разбит белтък от яйце, температурата спада изненадващо бързо. Други са доволни от следния лек: резенчета от лимон се поставят на ходилата и отгоре се слагат чорапки. За най-малките едва ли е подходящо, нежната бебешка кожа може бурно да реагира на лимонената киселина.

Водата е сигурно средство за намаляване на темпертурата. Поставете горещото дете във ваничка с топла вода като за къпане и с постепенно доливане на студена вода намалете температурата.

Кашлица
Народната медицина препоръчва чай от мащерка, бъз, лайка, салвия, подсладени с мед или захар. Дафиновият лист също облекчава кашлицата. 5 листа се варят в половин литър вода около пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Традиционна рецепта за откашляне на секретите е отварата от смес на индрише, глава лук с външната обвивка, небетшекер или лукчета, средната част на дюля около семките, счукани орехи заедно с черупките.

Доказана е и следната рецепта при кашлица: една черна ряпа се издълбава така, че да стане като кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа докато се напълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти дневно.

Компресите също много успокояват кашлицата. Гърдите на болното дете се намазват с мед и се поръсват със сода за хляб. Отгоре се покриват с надупчен с дебела игла вестник и престоява поне 2-3 часа.

Инхалациите са старо изпитани средство за облекчаване на кашлицата. Големите деца инхалират лайка със сода, при малките е достатъчна инхалацията в банята. Пуснете горещият душ в банята да стане като мъгла и постойте с бебето десетина минути да подиша парата. Така влажният въздух успокоява лигавиците и кашлицата намалява.

 Хрема
Народната медицина препоръчва мед и при хремата, стига детето да не е алергично. На голямо дете може да поставите в ноздрите парченца твърд мед колкото грахово зърно. Отпушващо на носа действа и домашни капки, приготвени от лайка и захар. В кафена чашка отвара от лайка поставете 2 с.л. захар, така че да се получи хипертоничен разтвор. Той отбъбва лигавицата на носа и детето започва да диша спокойно, а лайката има противовъзпалителен ефект.

Носът на голямото дете може да се намаже с домашна свинска мас отвътре, особено ако има корички.

Болки в гърлото
Компресът от извара действа почти мигновено срещу болката и възпалението. В половин литър прясно мляко поставете лъжица оцет и го пресечете чрез варене. Изцедете в марля и така получената извара разстелете между две марли или тензух. Завийте около гърлото, отгоре сложете шал или мъжка носна кърпа. Така да престои поне 4 часа, може и да се спи с него.

Обезболяваща напитка, при това приятна, е следната: 7 листа индрише, 7 бонбони лукчета и седем локума се варят десетина минути и се прецежда. След като стане приятно топла, напитката се дава по 1-2 ч.л. 3-4 пъти дневно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти