Домашно лечение с хлебна сода

Да се възползваме от максимален брой нейни свойства
Снимка: Thinkstock

В един свят, пълен с лекарства и химически формули за всичко – от пърхот до гъбички на ноктите, е добре да знаем, че все още има опция да си направим някой и друг домашен лек, чрез който да се справим с различни здравословни проблеми, пише здраве.bg.

Точно такова средство е и содата за хляб. Макар обаче да е безопасна, когато се прилага правилно, тя може да предизвика и странични ефекти. Затова преди да започнем да я използваме като лекарство, е важно да прочетем внимателно предупрежденията на опаковката, а ако е необходимо, да се консултираме и с лекар.

* Гаргарата със сода бикарбонат освежава дъха.

* Содата предпазва от акне, премахва излишното омазняване и мъртвите клетки от лицето. За целта смесваме една супена лъжица сода за хляб с една чаена лъжичка вода и нежно втриваме върху кожата.

* Можем да си приготвим и вана за крака, за да облекчим сърбежа, раздразненията и неприятната миризма. В случая разбъркваме три супени лъжици сода за хляб, една супена лъжица етерично масло от мента, една супена лъжица сол и топла вода, след което потапяме стъпалата в разтвора за 20 минути.

* Нанесена върху кожата, содата за хляб облекчава ужилвания от пчели, ухапвания от насекоми, сърбеж от коприва, смрадлика и бръшлян. Ако искаме да я използваме като компрес, смесваме содата с повече вода, но ако предпочитаме да е като мехлем – правим гъста паста с превес на сода и по-малко вода.

* Поставяме паста от сода за хляб и вода върху херпес, за да го изсушим по-бързо.

* След силови упражнения чаша вода със сода ще ни помогне да облекчим мускулните болки.

* Поръсваме сода за хляб върху четчица на лак за нокти и ги изтъркваме, за да премахнем нечистотиите и да убием гъбичките.

* При дискомфорт с киселини смесваме половин чаена лъжичка сода за хляб с половин литър вода и изпиваме сместа, за да облекчим паренето в стомаха и хранопровода.

* Инфекциите на уринарния тракт се лекуват като пием по чаша вода с разтворена в нея половин супена лъжица сода за хляб веднъж или два пъти дневно.

* Можем да облекчим тромбозата като изпием смес от сода за хляб и лимонов сок или ябълков оцет.

Някои предупреждения
Домашните лекове със сода за хляб може да лишат тялото от важни витамини и минерали. Трябва да се ползват само при диета с ниска консумация на натрий, освен ако не се прилагат под наблюдение. В някои случаи содата може да взаимодейства с предписани лекарства, затова първо е добре да се консултираме с фармацевт.

Содата в никакъв случай не бива да се ползва в прахообразна форма, а единствено добре разтворена в течност. Не е препоръчително да прилагаме лекарствата на основа на содата за хляб повече от две седмици, ако не сме говорили с лекар.

Содата за хляб не трябва да се използва от бременни или кърмачки, нито от деца на възраст под 5 години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти