Всеки тип кожа изисква различни грижи

Всеки тип кожа изисква различни грижи
Снимка: iStock/Getty Images

Специалистите са убедени, че кожата на лицето, шията и областта на деколтето се нуждае от по-мазен крем. Но сухата кожа често не възприема добре подобна козметика и нейното състояние дори се влошава. На какво се дължи този парадокс, отговарят от здраве.bg.

Кожата не се нуждае от мазнините като такива – тя страда от недостиг на вещества, които позволяват възстановяването на липидния обмен на епидермиса. Това са ненаситените мастни киселини, холестеролът и серамидите.

Няма универсално подхранващо средство за всички типове кожа. Всяка кожа предпочита определено меню.

Снимка: iStock/Getty Images

Нормална кожа

Тя е най-лесна за подхранване. Достатъчно е да поддържате природната хармония чрез козметика с билкови и плодови екстракти – лайка, праскова, грейпфрут. След 40-годишна възраст използвайте козметични средства за грижи за кожата на лицето и шията, които съдържат колаген и еластин.

Добре освежават кожата и домашните подхранващи маски, които е полезно да се правят веднъж седмично - например лецитиновата. Смесете 1 жълтък с половин ч. л. мед и добавете 10 капки лимонов сок и 1 ч .л. брашно. Сместа се нанася върху кожата и се измива с топла вода след 15-20 минути.

Суха кожа

Използвайте подхранващи кремове, съдържащи растителни мазнини – от пшеничен зародиш, бадемово, орехово масло. За сухата кожа са по-ефективни емулсионните кремове с по-голямо съдържание на вода, които проникват по-дълбоко в кожата и попиват по-добре.

Снимка: iStock/Getty Images

Хидратиращите кремове (например с екстракт от краставица) регулират водния баланс на кожата и я насищат с необходимата влага.

Подхранването на сухата кожа е немислимо без постоянното й овлажняване. Затова при много суха кожа, когато кремът попива много бързо, той може да бъде нанасян няколко пъти особено върху местата, склонни към образуването на бръчки.
Препоръчително е той да съдържа етерични масла: сандал, кардамон, лавандула, синя орхидея, които тонизират, омекотяват и заздравяват кожата.

Мазна кожа

Тя предпочита леките кремове, които регулират мастните секрети, премахват възпалението и стягат порите. Най-добре е тези козметични средства да съдържат екстракт от лимон, грейпфрут, лайка, лотос, алое. Много полезно е и ореховото масло, което предпазва от обезводняване.

Снимка: iStock/Getty Images

Подходяща за мазна кожа е маската от 1 с. л. стрити на прах сушени цветове на лайка или невен и 1 яйчен белтък. Сместа се нанася върху лицето и шията и се премахва с влажен памучен тампон след 15-20 минути.

Комбинирана кожа

Тази доста капризна кожа се нуждае от специални грижи. По отношение на носа, челото и брадичката те се доближават до тези за мазната кожа, а на останалата част от лицето – до грижите за сухата кожа.
Избирайте кремове, които са със специален надпис “за смесена кожа”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти