Симеон Колев: Театър на сенките

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

След десет години една връзка не е като след 2 години. Има любов, но има и умора.

Има писване, свикване и вече почти нищо не ти трепва, когато го видиш. Понякога дори ти потрепва повече, когато не го виждаш.

Да. Чувал съм, че любовта има проектна годност и тя е около 3 години. После – нищо. Привързаност, партньорство, децата, кретане. И от лудата любов влизаш в театъра на сенките, където с половинката ти сте не само сенки, но и масовка на сенките.

Много хора казват, че това е нормално, че не може цял живот да се гледате и поглъщате с поглед. Не може да сте влюбени и превлюбени повече отколкото окото и сърцето могат да понесат и отвъд точката им на насищане. Добре бе, сигурно е така. Няма проблем с това.

Имам проблем с "после"-то.

Понякога, даже не понякога, а много често, човек просто се уморява да дава, става по-голям егоист, отколкото е бил или отколкото е очаквал. Става и циничен. Остава се на делника да го победи и да го накара да зареже чорапите насред стаята, защото вече няма пред кого да прави впечатление. Пуска коремче. Ти ходиш на козметик преди ваканцията. И си отивате.

Но това не е живот. Това е отказ от живот. Поне между вас двамата.

И тук се връщаме към театъра. Защо вместо да демонстрирате брутална честност един към друг, представляваща незаинтересованост и сухост, не направите точно обратното?

Играйте го. Сега ще кажеш – да, бе!

Ние си знаем и кътните зъби, сега Симо ни кара да играем театри и да се правим на такива, каквито не сме.

Ок. Тогава остава алтернативата с кретането, ако можете и доколкото можете.

Виждал съм хора, които са не по-малко живели заедно и не по-малко им е писнало един от друг. Познавам ги. И просто са оцелели и победили тишината в кухнята и всяко място от апартамента, като са се опитали да се преоткрият.

Имам един фен на Формула 1 и жена му, която грам не вдява от формулите, ама седи до него, пита го, кой в коя кола е, как са нещата и миналата година заедно ходиха до Малайзия, като планираха две години това пътуване. Една смотана формула им даде тема на разговор, планове за пътуване и покрай това още и още теми на разговор.

Имам и един друг. Този пък събира банкноти и монети. Стари руски, до революцията. Жена му презираше това хоби, но когато видя, че се отдалечават и отчуждават, след като всичко, което имаха да мелят, го смляха в годините, тя започна да го разпитва за тия нелепи хартийки и нещата им тръгнаха.

Един започна да ходи с жена си на риболов, друг тръгна с нея на скуош, трети започна да готви заради нея, защото тя влизаше от диета в диета. Всички имаха един общ казус. Просто връзките им зацикляха от дългата съвместна практика - като обвързани.

Другото общо беше, че интересът към странностите на другия беше толкова измислен и често даван към партньорите като съвет от психоаналитик. Дотам бяха стигнали. Но се оказа успешно. Първо с нежелание, после от куртоазия, театърът – "искам да се поинтересувам от този до мен" се оказа успешна и касова пиеса.

Още ли си на мнение, че ти такива сценки не играеш и че предпочиташ да показваш пред най-близкия си човек истинското си лице, а не лицемерно да се интересуваш от неща, които грам не те вълнуват? 

Виж, и аз не обичам пръст, ама обичам земни ябълки. А никъде не ги продават изчистени и нарязани, затова сам трябва да ги изчистя и да приема, че може да хапна някоя друга песъчинка покрай вкусната земна ябълка.

И защо си мислиш, че истинското ти лице е най-доброто ти лице? Вероятно няма да се съгласиш, ако ти кажа да спреш да се гримираш. Не те карам да влизеш в детайли относно всички стартове на Формула 1 от 50-те години до днес, но животът на другия всъщност е животът на твоя и до някъде собствения ти живот.

Така че - решавай. Или гледай бавната и безвъзвратно умълчана и скучна връзка от първия ред или скочи на сцената и си нарисувай усмивка на лицето.

Така може и да свикнеш с нея и тя да остане на лицето ти, дори когато завесата падне и ти си изтриеш грима.  

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти