Ангелът и демонът в Edna жена

Катето Евро
Снимка: Тодор Цветков

Катето Евро

Ние, жените, сме солта на живота, но и бучките захар в кафето на мъжете, които обичаме. Противоречията в нас придават особения чар на света, какъвто го познаваме. Ние сме тайнствените същества на вселената, която обитаваме – красиви, пламенни, умни, хитри, всеодайни в любовта и снизходителни към омразата и отчаянието...

Когато сме строги, винаги има причина. Взискателността е част от основната ни функция да обичаме и да очакваме същото в замяна. Винаги е важно какво искаме, но е по-важно как ще го постигнем. Не познавам жена, която е губила увереност в себе си, ако трябва да заяви любовта си, ако трябва да я отстоява. Често в любовните „войни“ се доказваме като най-добри стратези. И така трябва да бъде – повечето мъже искат да бъдат покорявани, просто не го признават.

От Елена, станала причина за падането на Троя, до Гала, вдъхновила платната на Дали, ние сме основен мотив във великите моменти на историята и изкуството. Жената винаги е издигана в култ, тя е причината да бъдат създадени най-запомнящите се романи, най-въздействащите симфонии, най-пленителните картини – почти всички създадени от мъже, коленичили в краката ни. Това е отплатата, която ни се дължи – за чувствата, които носим и за уникалната ни способност да обичаме, въпреки обстоятелствата.

Жената може да бъде и ангел, и демон. Тя е вдъхновител, но и отличен унищожител. Любовта, на която сме способни, е самоубивала кавалерите на сърцата ни или ги е довеждала до състояние на чиста лудост. Ние движим света напред и това е безспорна истина. Дали ще покажем скритите си оръжия, или обезоръжим мъжката половина от човечеството с нежност, зависи от уважението към същността ни на обичащи същества.

Ние не сме мистерия. Ние не сме чудатост. Нашата привлекателност е лесно обяснима, затова няма нужда да се правят експерименти нито с търпението ни, нито с емоциите, които таят душите ни. Нека философите размишляват и дебатират над въпроси, които за нас по презумпция са пределно ясни.

Еднозначните отговори винаги ще липсват, защото никога не оставаме едни и същи. Но пък да ни възприемат за загадка, е награда и признание за всичко онова, което сме – ангелът и демонът в нас никога не спят. Те не се мразят един друг – напротив. Винаги са нащрек и когато сме вдъхновение, и когато сме обект на незаслужено пренебрежение.

Не забравяйте това, мили мъже!

Още от Катето Евро:

Думите, които пестим

Свят без любов е като свят без гравитация

Винаги има какво да срещнем по пътя

Наръчник на оптимиста

Ароматът на моето внуче

Как привличаме вниманието на мъжете

Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти