Защо някои хора са по-податливи към силно главоболие и какво не знаете за мигрената?

Проучване, публикувано през 2014 г. в американският сайт по неврология “Frontiers in Neurology”, показва силна връзка между червата и мозъка. Бактериите, които живеят в червата, могат да помогнат да се обясни защо толкова много от нас живеят с мигрена.

Вижте ТУК факти за мигрената, които вероятно не знаете >>>

Червата ни са „дом“ на микроорганизми, които формират т.нар. микрофлора. Забелязано е, че когато хората имат стомашно-чревна дисфункция, по-често страдат от дискомфорт в главата.

мигрена главоболие
Снимка: Istock

В допълнение проучване, публикувано в “Guardian”, показва, че страдащите от мигрена имат по-високо ниво на бактерии, които са част от усвояването на нитрати в някои храни. Тези бактерии се намират в устата и имат огромно значение за разграждането на нитратите.

Процесът на разграждане е полезен за сърдечносъдовото здраве, защото той позволява нитратите да бъдат преработени в азотен оксид при кръвоносната система, като в резултат подпомагат кръвообращението.

Но според изследователи от Центъра за микробиомни иновации в Университета на Калифорния – Сан Диего, прекалено голямото количество от тези бактерии може да доведе до проблем. Те причиняват в пъти по-бързо разширяване на кръвоносните съдове и скалпа, а в резултат предизвикват мигрена, съобщава д-р Антонио Гонсалес, ръководител на научния екип.

Мигрената е един от най-често срещаните здравословни проблеми по целия свят. Все още не е установено дали тя е предимно съдов, или неврологичен проблем.

Вижте ТУК факти за мигрената, които вероятно не знаете >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти