За какво е полезна змийската хурка

За какво е полезна змийската хурка
Снимка: netinfo

Змийски лапад представлява многогодишно тревисто растението от семейство Змиярникови (Araceae). В различните краища на страната тази трева е известна с разнообразни наименования.

Позната е още като зайчи лапад, змийска хурка, количав бурен, змийска пченка, змийско грозде, петнист змиярник, змийски папур, змиявец, смоков хлуб, циганско грозде. Растението се среща и на територията на други страни от Европа. В англоговорящите държави го наричат lords-and-ladies, във Франция е познато като Pied de veau, а Германия - като Gefleckter Aronstab.

Змийският лапад се отличава с изправено стебло, което в основата си е задебелено и формира заоблена грудка. Листата на билката са издължени, стреловидни, имащи петънца. Цветовете са мъжки и женски, наредени в няколко реда, образуващи съцветие тип кочан. То завършва с жълтеникав или лилавеещ придатък. Плодът на растението представлява водниста ягода, обагрена в червеникаво или оранжево.

Змийският лапад цъфти през пролетните месеци. Вирее свободно в гористи местности, където има достатъчно влага и сянка. Разпространен е из всички части в България, като най-големи количества от билката могат да се открият в широколистните гори, край храсталаците. Може да се види докъм 1800 метра надморска височина.

История на змийския лапад

Лековитото въздействие на змийския лапад е известно на хората от много отдавна. През средните векове растението се е слагало във виното. Било е ценена психоактивна съставка. Стари хроники сочат, че в миналото майките са ползвали билката, за да предпазят чедата си от уроки.

Снимка: netinfo

Според поверието това ставало, когато изсушен лист от змийски лапад се постави в люлката на бебето. Смятало се още, че пази от лоши сънища. По-късно растението започва да си прокарва място и традиционната медицина. Пред седемдесетте години на миналото столетие учени анализират билката и откриват, че нейното лековито въздействие не е само мит.

Състав на змийски лапад

Змийският лапад е източник на етерично масло, алкалоиди, флавоноиди, скорбяла, сапонони, кумарини и други вещества.

Снимка: netinfo

Събиране и съхранение на змийски лапад

С лечебни цели се употребяват грудките на змийския лапад /Tubera Ari/. Коренището се вади от земята през пролетните дни или през септември и октомври. След това има три възможни начина на съхранение. Единият е да се постави във влажен пясък на тъмно и студено място. Според специалистите този начин е най-уместният, тъй като полезните свойства на дрогата се запазват, и то до три години.

Снимка: netinfo

Ако той не ви допада, можете да измиете грудката и да я изсушите в проветриви складове, закачена на нанизи. Допустимо е да се изсуши и в сушилня при температура от около четиридесет градуса по Целзий. При манипулацията с дрогата трябва да се има предвид, че свежите грудки са отровни, ето защо трябва да се държат настрана от неотровните билки.

Билкарите също така отбелязват, че растението не бива да се смесва с източния змиярник (Arum orientale М.В.), който се отличава с дисковидни грудки. Да се внимава още растението да не попадне до италианския змиярник /Arum italicum Mill/, който има по-широк придатък на съцветието.

Снимка: netinfo

Ползи от змийски лапад

Змийският лапад има противовъзпалително, обезболяващо, кръвоспиращо и епителизиращо свойство. Това го прави много ценен в борбата с редица тежки болести. Според народните лечители Arum maculatum помага най-вече при заболявания на дихателните пътища и проблеми на стомашно-чревния тракт.

Растението се препоръчва при външни хемороиди, язви на стомаха, а също и проблеми с дванадесетопръстника. Ефикасно е още при миома на матката, пясък в бъбреците, проблеми с пикочния мехур, бронхити, фарингити, гастрити. Има благоприятно въздействие още при рак на простатата, чернодробни заболявания, шипове.

Помага за справянето с нощното напикаване. Използва се при загуба на гласа. Действа при псориазис, кожни раздразнения, ревматизъм, неврози, кашлица, киселини в стомаха, малария и други.

Змийският лапад е много ценен и в козметичната промишленост, тъй като от него се произвеждат кремове против бръчки. Всъщност още в миналото са наричали Arum maculatum цвете на красотата.

Растението е известно сред народа с още едно свойство. Говори се, че неговата силна миризма е в състояние да отблъсне змиите. Тази теория обаче все не е научно доказана.

Снимка: netinfo

Народна медицина със змийски лапад

В народната медицина малки части от грудката на змийския лапад се прилагат както външно, така и вътрешно. При хемороиди и неврози се взима къстче от сурова грудка, голямо колкото царевично зърно. То обаче не се приема самостоятелно, а се увива с парче хляб. Може да се комбинира още с тахан или зехтин или да се изпие с вода като хапче. Не опитвайте да сдъвкате грудката, тъй като ще усетите в устата си неприятен горчив вкус.

Можете да приемете змийски лапад и под формата на извлек. За целта грудките се нарязват на ситно и се оставят да киснат осем часа в студена вода в съотношение 1:1000. От получената течност се пие по петдесет милилитра три пъти на ден след хранене. Когато ползвате билката, не прекалявайте с дозата. Освен това се старайте да не я комбинирате с други лекарствени средства и не употребявайте алкохол.

Снимка: netinfo

Вреди от змийски лапад

В случай че имате намерение да употребите змийския лапад, ви съветваме да не предприемате самолечение. Консултирайте се или с опитен билкар или с лекар, които да решат дали в действителност се нуждаете от тази билка, както и кои са точните дозировки, които ще са ви от помощ.

Както вече споменахме, свежите грудки на растението са отровни, ето защо правилното дозиране при приготвяне на извлеци, отвари и други е от голямо значение. Събирането на билката не се препоръчва на хора, нямащи опит в билкарството, тъй като при досег с нея можете да усетите парене по кожата. Освен това трябва да се знае, че растението привлича силно насекомите, така че трябва да се внимава много и с тях.

Снимка: netinfo

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти