Ям здравословно и не отслабвам! Защо?

щастие жена храна
Снимка: Thinkstock

Здравословното хранене противодействa на ефектите от прекомерната употреба на сол,предупреждават специалисти.

Изследване с участието на учени от лондонския Импириъл колидж показва, че хората, които консумират най-големи количества сол имат по-високо кръвно налягане, независимо от това колко здравословно се хранят.

Според авторите на изследването резултатите от него са предупредителен сигнал, че хората трябва да съблюдават стриктно колко сол приемат, както и че производителите трябва да ограничат съдържанието ѝ в продуктите си.

Високото кръвно налягане засяга един на четирима възрастни във Великобритания и се свързва с повишен риск от редица здравословни проблеми, сред които инфаркт и инсулт.

За целите на настоящото изследване, публикувано в сп. "Hypertension", са анализирани данни за над 4000 души от Великобритания, САЩ, Япония и Китай. Учените са изследвали концентрациите на натрий и калий в проби от урина на участниците, както и приема на над 80 хранителни вещества, за които се смята, че понижават високото кръвно налягане - например витамин С, фибри, омега-3 мастни киселини.

жена храна
Снимка: Thinkstock

Изследователите са открили зависимост между високото кръвно налягане и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят големи количества калий и други понижаващи кръвното вещества. Оказало се, че хранителните продукти, съдържащи въпросните вещества, не противодействат на повишаващия кръвното налягане ефект от солта.

Препоръчителният максимален дневен лимит за прием на сол от възрастен индивид във Великобритания е 6 г или около една чаена лъжичка.

Морска сол
Снимка: Thinkstock

Специалистите са установили, че средният прием на сол сред всички участници в изследването е 10,7 г. на ден. Разбивката по страни показва, че във Великобритания хората употребяват средно 8,5 г сол дневно, а в САЩ, Китай и Япония - съответно 9,6 г, 13,4 г и 11,7 г на ден.

храна
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти