За хората над 40 години: ЕС препоръчва подсилващи дози ваксина против COVID-19

Представяме актуална информация, взета от Единния информационен портал (официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията).

Гражданите на ЕС над 40-годишна възраст трябва спешно да получат подсилваща доза ваксина против COVID-19, заяви на пресконференция днес Андреа Хорват от Европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията, предава БТА.

Хорват добави, че по-нататък допълнителни дози трябва да се предвидят за всички пълнолетни европейци. По нейните думи наблюдаваното днес повишение в броя на новозаразените се дължи на изтичането на действието на вече поставените дози ваксина.

Досега в ЕС са ваксинирани 81% от пълнолетните (65 на сто от населението), но за да има обществото достатъчна защита срещу новата болест, необходимо е имунизацията да обхване над 80 на сто от цялото население. Марко Кавалери, представител на Европейската агенция по лекарствата, добави, че допълнителни дози трябва да се поставят най-напред на ваксинираните преди повече от шест месеца, като първо трябва да бъдат реимунизирани по-възрастните хора.

Ваксината: най-важното накратко

Всеки човек притежава индивидуални генетични, епигенетични и имунологични особености, а преминаването на вируса през много на брой и различни гостоприемници оказва влияние върху еволюцията му. Вирусите имат три цели: да се предават по-лесно от човек на човек, да се размножават по-бързо и да избягват имунния ни отговор.

Много важно е голяма част от населението да е развило имунитет срещу вируса. Ваксинацията ще спомогне за това в сравнително кратък времеви интервал, осигурявайки индивидуална защита на гражданите срещу тежко боледуване. Ваксинирането ще допринесе и  за ограничаване на появата на нови „притеснителни“ варианти и мутации на вируса.

Повечето вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци. Препоръката е за стриктно спазване на общите противоепидемични мерки, носене на предпазна маска за лице, избягване на места със струпване на хора, учестена дезинфекция и редовно проветряване на помещенията.

Преди и след ваксината: най-важното накратко

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти