За да сте здрави, яжте червено цвекло

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, използван още от Хипократ за лечение на редица заболявания.

Но това е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук, въпреки че е сред храните с изключително значение за поддържането на здравето.

Сега е сезонът на червеното цвекло и то може да се намери в изобилие на пазара.

Похапвайки червено цвекло, любителите на здравословното хранене се зареждат с минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк.

То е богато на йод и има впечатляващото количество фибри.

Червеното цвекло е безценен източник на здраве и сила.

Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.

Снимка: Thinkstock

Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.

Смесен с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.

Намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания. Вижте тук и другите храни, подходящи за хора с високо кръвно >>>

Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти