За да сте пълни с енергия през целия ден, опитайте тази вкусна закуска

Ако вкусните манджи около празниците са ви докарали до там, че да не можете да си закопчаете дънките...добре дошли в клуба на преялите!

Ето защо новата година е идеално време за детокс, нови правила в храненето и отваряне на страница „Аз се храня здравословно”. Вижте една уникална рецепта за най-вкусната, засищаща и енергизираща закуска на всички времена – домашната гранола на Наталия от Natali’s Beauty.

А какво е гранола?

Името определено звучи странно. Гранола всъщност е онези мюсли, които изглеждат като слепени на малки бучици, а също може да откриете гранола и под формата на блокчета, наречени гранола бар. Наричат гранола още и американското мюсли. Ако сте почитатели на мюсли и още не сте пробвали гранола, то задължително поправете тази грешка, защото гранола определено е вашата закуска.

Гранола е по-хрупкаво от обикновеното мюсли, а добрата новина е, че за нула време може да си приготвите гранола у дома. Рецептата за гранола е повече от лесна и дава възможност за импровизации и експерименти.

закуска граноли
Снимка: Unsplash

За 8 порции ще са ви необходими:

200 грама овесени ядки

50 грама суров лешник

50 грама суров бадем

3 с.л. ленено семе

75 грама стафиди

75 грама сушени червени боровинки

50 грама кокосови стърготини

1 кафена чаша мед или кленов сироп по ваш избор

1/2 кафена чаша разтопено кокосово масло

1/2 кафена  чаша вода

закуска граноли
Снимка: Unsplash

Включете фурната на 190 градуса. Докато загрява, нарежете на едро лешниците и бадемите и смесете всички сухи съставки без сушените плодове и колосовите стърготини. Отделно загрейте леко меда и към него добавете кокосовото масло и водата. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. В купата със сухите съставки изсипете течността и разбъркайте добре така, че по всички съставки да полепне от сладката течност.

Върху тава, покрита с хартия за печене, разпределете сместта равномерно и сложете във вече загрятата фурна. Печете около 20 минути, като на всеки 4-5 минути сместа се разбърква. Извадете тавата при готовност и оставете настрана, докато изстине. След изстиване добавете стърготините, стафидите и боровинките и вашата гранола вече е готова!

Съхранявайте на сухо място - в буркан например. Можете да я похапвате с кисело или прясно мляко. Аранжирайте със сезонни плодове и готово! Като идея - можете да сменяте съставките с други любими сушени плодове, да слагате и пшенични ядки, да избегнете кокосовите стърготини и масло като замените с олио - варианти безброй, точно колкото различни вкусове имаме хората.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти