За да оздравеем по-бързо

За да оздравеем по-бързо
Снимка: Thinkstock

Въпреки че в последните дни се наслаждаваме на неочаквано топло за сезона време, синоптиците предвиждат скорошно застудяване. Зимата още не си е отишла, както и разнообразните вируси, които атакуват имунната ни система.

От Fitsugar.com предлагат няколко съвета какво да хапвате и пиете, ако сте болни от грип или настинка, за да оздравеете по-бързо.

*Както добре знаем всички, течностите са от ключово значение. Пийте много прясно изцедени сокове, чай от билки и вода, но избягвайте газираните и изкуствено подсладени напитки.

*Приемайте протеини. Те ще помогнат на тялото ви да има енергията да се бори с вирусите. Хапвайте тофу, варени яйца, чисто пилешко месо.

*Наблегнете на цитрусите. Вече ви писахме, че редовната консумация на свежи плодове и зеленчуци ни прави по-бодри и щастливи. Освен че са богати на витамин С и фибри, цитрусовите плодове са вкусни, ароматни и освежаващи. Лимони, лайм, мандарини, портокали, киви и грейпфрут – на кое ще се спрете зависи от вас, важното е да не изключвате тези плодове от менюто си.

*Представяме ви глутатоин - основен клетъчен антиоксидант и един от главните детоксикиращи елементи, които се намират в черния дроб. Той се бори успешно с различни инфекции и се съдържа в диня, броколи и в брюкселското, къдравото и обикновеното зеле. Тези зеленчуци освен, че са вкусни, помагат и на имунната система.

*Хапвайте повече супи! Ненапразно се е появило клишето, че на болните хора им се готвят супи. Те са полезни, топли, лесно смилаеми, а конкретно за ползите от пилешката супа може да прочетете тук.

*Не забравяйте за киселото мляко. То е ценен източник на разнообразни полезни вещества и редовно се появяват нови и нови анализи и изследвания защо е добре да го консумираме редовно. Ако пък имате възможност да си набавяте домашно или да го приготвяте у дома, още по-добре.

*Хапвайте чесън. Да, той има силна миризма, но е истински природен антибиотик. Чесънът играе ключова роля в превенцията на настинки и грипозни състояния.

Ако искате да намалите поне малко остатъчната миризма, то може да отстраните сърцевината на скилидката. Тя е зеленикава и има за цел да покълне, ако намери благоприятна почва. Твърди се, че ако я махате преди консумация, след това ще се справите със заличаването на миризмата от чесън по-лесно.

И въпреки че самолеченията никога не са препоръчителни и специалистите могат най-добре да ви консултират как и с какво да се лекувате, не посягайте към лекарствата още след първата кихавица. Тествайте първо изпитаните бабини рецепти.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кое е вашето сутрешно "гориво"?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент