Гореща супа за душата

Гореща супа за душата
Снимка: netinfo

Няколко основни причини, поради които да обичаме супата и да я включваме редовно в менюто си.

Обмен на течности
През зимния сезон жаждата не се чувства така настойчиво, както през лятото, но организмът губи големи количества вода, заради изкуственото отопление и студа навън. През мразовитите месеци супата е много подходящо средство за хидратация, тъй като в съдържанието й влизат голям процент вода и минерални соли.

Източник на микронутриенти
Рецептата за всяка вкусна супа включва няколко зеленчука и ароматни подправки. Тези съставки има специфични хранителни качества - морковите са богати на бета каротин, зелето на калций, магданозът на желязо и витамин С и т.н. Събрани в едно ястие, микронутриентите са още по-ефикасни за защитата на организма от инфекции и недоимъчни състояния на някои витамини, характерни за зимния период.

Гастрономическа наслада
Всеки познава и търси удоволствието от димяща купичка ароматна супа в студен зимен ден? Супата понася всякакви добавки и подправки, тя може да бъде с течна или гъста консистенция, с бледи или ярки цветове, леко люта или сладка. С една дума - със супа могат да се задоволят всякакви вкусови желания и претенции.

Балансирано ястие
Въпреки че съдържа голямо количество вода, супата може да бъде отлично основно ястие. За тази цел е нужно тя да бъде "обогатена" с някой от следните хранителни съставки - яйце, мляко, сирене, фиде, ориз, боб, леща, кротони (богати на комплексни въглехидрати), масло, зехтин, олио, сметана (източници на мазнини). Така обогатената супа е едно от най-евтините здравословни храни през зимата.

В помощ на здравословното тегло
Ако супата е съставена само от зеленчуци, подправки и вода, енергийната й стойност е много ниска (не повече от 150 калории на порция). Този тип супи могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло, консумирани като основно ястие след по-богато похапване по празниците.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти