Що е то тофу и как да го приготвим у нас

Що е то тофу и как да го приготвим у нас
Снимка: netinfo

Тофу (на китайски даъ-фу, то-фу - на японски, ту-бу на корейски) е соево сирене. Приготвя се като към топло соево мляко се прибавят сгъстяващи вещества. Обикновено се използва нигари. Още може да бъде приготвено с помощта на лимонов сок или оцет. След пресичането соевото сирене се пресова.

Тофуто започва да се използва в Китай още през 200 г. преди новата ера. Въпреки че историята за създаването на тофуто е изгубена през вековете, китайска легенда гласи, че за пръв път е приготвено случайно. Един китайски готвач добавил нигари в соево пюре за ароматизиране и случайно се получил продукта, който сега наричаме тофу.

Тофуто е един от най-използваните продукти в азиатската кухня и намира много широко приложение във вегатарианската кухня.

Тофуто е един от най-универсалните и икономични белтъчни продукти. Той е ниско калоричен и с ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестирол. Може да бъде меко и твърдо. Почти няма собствен аромат, но като гъба поема ароматите на останалите продукти и много добре се съчетава с тях.

Тофуто е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм и е превъзходен за хора, страдащи от сърдечни и стомашни заболявание и такива с алергия към месо и яйца.

Рецепта за домашно приготвяне на тофу

Продукти: 
500 г соя 
2-3 супени лъжици лимонов сок

Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода.

В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността (непрекъснато се бърка), огънят се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона. Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля или тензух и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд. С ръце претрийте добре, за да се отцеди колкото може.

Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди.

После покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо, пресовайте с по-голяма тежест и за по-дълго време.

Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около една седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти