Защо пилешката супа е така полезна

Каква приятна кулинарна изненада по обед
Снимка: Thinkstock

Точно сега му е времето по-често да си приготвяме пилешка супа, защото освен да ни сгрее и нахрани апетитно, тя лесно ще подобри здравословното ни състояние, пише канадският сайт "Chatelaine.com". Ето и как.

* Пригответе я с гъби, тъй като повечето от тях (и особено китайската гъба шийтаке, която се предлага на българския пазар) съдържат имуностимулиращи вещества, предпазващи ни от настинки и грипни състояния.

* Подправки като розмарин, мащерка и риган пък съдържат есенциални мазнини, действащи антибактериално.

* Важно е да сварите бульона заедно с костите на пилето, защото в тях има залежи на витамин B, калций, магнезий и цинк, които също подсилват имунната система.

* Ако към супата добавим къдраво зеле, праз лук, грах или боб, също ще се снабдим с витамин B, правещ ни по-устойчиви към вирусни инфекции.

* Морковите и картофите пък са богати на витамин А, който стимулира функцията на белия дроб.

* Не се свенете да използвате повече чесън и джинджифил, за да подправите супата. Ясно е, че няма да минете без дъвка или миене на зъбите след това, но тези два растителни продукта служат като естествен антибиотик и укрепват имунитета на малки и големи.

* Затоплена, супата помага да редуцираме мукуса (слузта в горнодихателните пътища), която е чиста и почти прозрачна, когато сме здрави, но щом се разболеем - мукусът става мътен, секретира се в по-големи количества и лесно се превръща в среда, разнасяща болестотворни микроорганизми.

* Пилешката супа хидратира тялото и го снабдява с редица ценни минерали, действащи противовъзпалително при простудни заболявания и цялостна отпадналост.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти