Вредно или не е дъвченето на дъвка

Вредно или не е дъвченето на дъвка
Снимка: Thinkstock

В ежедневието си сме свикнали да възприемаме дъвките като неутрален продукт - нали все пак само ги дъвчем, почистваме зъбите с тях, освежаваме дъха си, а след това ги изхвърляме.

Дъвченето на дъвка обаче може да крие и негативни страни.

От Zdravduh.com излагат различни факти в защита или отрицание на дъвката и всеки е свободен да направи своя избор.

Нека започнем с отрицателните страни на темата:

*Дъвченето на дъвка може да навреди, тъй като някои марки съдържат оцветители и химични съединения, които трудно се изхвърлят от организма. 

*Дъвките, съдържащи захар или изкуствени подсладители като аспартам, могат да доведат до допълнително увеличаване на теглото, поради излишните калории, които поемаме с тях. 

*Ако прекалявате с ментовите дъвки, това може да увеличи апетита и желанието за сладки храниМентата променя и вкусовите ни рецептори към зеленчуците и те ни се струват леко горчиви. 

*Дъвченето на дъвка натоварва челюстта и темпоро-мандибуларните стави. Това може да доведе до болезнени състояния и здравословни проблеми.

*Прекаленото слюноотделяне при дъвчене на дъвка не дава възможност на стомашно-чревния тракт да си отпочине. Преглъщането на слюнката постоянно стимулира дейността му и отделянето на ферменти без това да се налага.

*Въпреки че има изследвания, че дъвката подобрява концентрацията, се счита, че тя намалява краткосрочната памет.

*Дъвченето на дъвка може да е много неприятен навик, счита се за непредставително и неуважително в определени ситуации. 

Нека сега видим позитивните страни:

*Дъвките без захар и с по-малко химически добавки имат своите здравословни преимущества. Слюнката, която се отделя при дъвченето, е богата на ензими и може да подпомогне работата на стомаха и храносмилането. Трябва, разбира се, да не се прекалява, защото иначе може да се получи негативния ефект, описан по-горе.

*Счита се, че дъвченето на дъвка може да повиши концентрацията, тъй като движението на челюстите води до по-добро кръвоснабдяване на мозъка. По този начин до него достига и повече кислород.

Може да помогне на изморените шофьори да не заспят на волана. 

*Вярно е, че ментовите дъвки могат да увеличат апетита за сладко, както вече се спомена. Но има и нещо друго - от малки сме свикнали, че след измиване на зъбите с ментова паста, спираме да ядем. Така че на повечето от нас ментата ни действа като сигнал за засищане.

*При прилошаване при пътуване силно ментовата дъвка е един от най-подходящите начини за освежаване.

*Според някои изследвания дъвченето на дъвка води до изгаряне на допълнителни 50-тина калории. Колкото и да е незначително - все пак е нещо.

*Дъвките са идеалният вариант за освежаване на дъха, но от тях има и още ползи. Обилното слюноотделяне при дъвченето на дъвка (без захар) действа против натрупването на вредни бактерии и образуването на кариеси, зъбен камък и пародонтит. Освен това по този начин се намалява и киселинността в устата и хранопровода.

*Има дъвки с различни полезни добавки - например мед, прополис, билки, които имат здравословен ефект. Разработва се и дъвка за диабетици, чрез която инсулинът се усвоява благодарение на ензимите в слюнката. 

*Въпреки че понякога да дъвчеш дъвка е невъзпитано, друг път то може да символизира освободена натура, чаровен непукизъм или непокорство и да предизвика симпатиите на околните. Така че - всичко според обстоятелствата.

Както виждате, не всичко е само вредно или само полезно. Винаги има вариации по темата и от основно значение е качеството на самия продукт - дали съдържа химия, оцветители и подсладители или напротив.

Важно е и колко често и по колко време дъвчем дъвка - дали прекаляваме и сме пристрастени или сме по-умерени. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти