Всъщност, шоколадът не ни помага

Всъщност, шоколадът не ни помага
Снимка: Thinkstock

Понякога парче шоколад изглежда единственото решение за лошото настроение.

Но ново изследване установи, че приемането на подобна храна в действителност влошава настроението.

Учените от Държавния университет в Пенсилвания, САЩ, откриха, че жените, които се тревожат за диетата и външния си вид, изпадат в по-лошо настроение, след като хапнат нещо нездравословно. Изследването е цитирано от БГНЕС.

Д-р Кристин Херън от Научно-изследователския център на университета заяви, че хората, които вече са в лошо настроение, изпадат в още по-лошо настроение, след като приемат нездравословна храна.

От друга страна, хората, които са били в добро настроение, не изпитват никаква промяна на настроението нито преди, нито след хапването на нездравословна храна.

Учените събрали данни от участниците в ситуации от реалния живот. Те раздали ръчни компютри на 131 жени, които имали навика да се хранят нездравословно и в същото време се тревожели за формата на тялото и теглото си, но не страдали от хранителни нарушения.

Няколко пъти на ден устройствата карали участничките да отговарят на въпроси за настроението и храненето си. Учените смятат, че изследването им може да доведе до по-добро лечение на жените, страдащи от проблеми с храненето.

"Това изследване е уникално, защото оценява настроението и храненето, така както се случват в ежедневния живот на хората, което дава по-точна картина на връзката между емоциите и храненето", заяви съавторът на изследването Джошуа Смит.

Проучването потвърждава предишни изследвания, според които утешителната храна е вредна за психическото благосъстояние.

Например, сладките храни карат хората да се чувстват по-зле, казва Хелън Бонд от Британската диетична асоциация.

"Обикновено се нахвърляме на сладки и мазни храни за бързо подобряване на настроението, но всъщност те могат да ни накарат да се почувстваме по-зле", уточни тя. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти