Тревожност и паник атаки - 4 начина да се справим с тях

тревожност паник атаки жена тъга
Снимка: Istock

Тревожна си откакто се помниш? Винаги си била от хората, които се притесняват и премислят всичко? След всяко взето решение в главата ти се въртят какви ли не ужасяващи сценарии? Притесняваш се повече от нормалното за себе си или пък за близките си? Все се чудиш дали си постъпила правилно?

Ако се припознаваш в един от горните сценарии или пък имаш своя версия на тревоги, то е много вероятно да се бориш с бича на нашето време - тревожността и паник атаките. Защото за тях не са абонирани само свръхемоционалните или "лабилни" хора. Тревожността и паник атаките могат да пристигнат в живота на всеки един, независимо за колко силни и безстрашни се мислим.

Психиката и емоциите ни са неща, които можем да контролираме като с магическа пръчка. Особено в плашещите и несигурни времена, в които живеем днес. Условията на глобална пандемия безспорно изостриха проявата на подобни състояния. Несигурността в здравната, а и във финансовата сфера, разклати нервите на мнозина, а израз на тази несигурност е именно тревогата.

Много хора се борят с паник атаките и тревожността отдавна, но има мнозина, които се сблъскаха с този проблем за първи път сега, по време на изолацията. Първата проява на паник атака може да бъде ужасно плашеща и допълнително да задълбочи проблемното емоционално състояние на човек. Тъй като често проявленията на паник атаката са неприятни физически симптоми като задух, сърцебиене, учестен пулс, замайване, гадене, преживяването се превръща в изключително травмиращо. Особено ако до момента е било непознато.

тревожност паник атаки жена тъга
Снимка: Istock

Умирам ли? Болен ли съм? Какво ми има? Полудявам ли? Защо просто не мога да се стегна? Защо не мога да се успокоя? - тези и още подобни въпроси си е задавал поне веднъж всеки, който страда от тревожност и паник атаки.

Важното е да разберем, че нещата, които изпитваме са нормални. Ние сме добре. На 100%. Няма да умрем от тревожност или паник атака. Да, неприятни са, но това не значи, че трябва да страдаме тихо или панически да търсим начин да избягаме. Ако цял ден ви се иска просто да лежите на дивана и да гледате сериал - направете го. Ако искате да потичате навън - направете го. Ако искате да си хапнете парче торта, а след това да се отдадете на дълъг и напоителен рев - направете и това.

Тревожността и паник атаките не са присъда. Те могат да се контролират, с тях можем да се справим. И то с помощта на няколко лесни трика!

Вижте ги тук:

4 трика за справяне с тревожността и паник атаките

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти