Трапезата на Благовещение: Рецепти и традиции

Трапезата на Благовещение: Рецепти и традиции
Снимка: iStock

Благовещение, известен у нас и като Благоец или Благовец, е един от най-големите и почитани християнски празници, който се празнува още от 7 в. не само от Източноправославната, но и от Римокатолическата църква. Чества се на 25-ти март.

Това е денят, в който Дева Мария разбира, че е заченала син, който ще се казва Иисус и ще бъде почитан от целия народ. Това е и денят, в който освен на Цветница, Българската Православна Църква разрешава консумацията на риба по време на 50-дневните Великденски пости. Това се случва единствено ако 25-ти март не съвпада със Страстната седмица, когато постите не могат да включват риба в менюто си.

На Благовещение не е разрешено и извършването на всякакви домакински дейности, стига те да не са наложителни. Изключение прави единствено готвенето, защото на всеки християнски празник трябва да има и празнична трапеза.

Ето защо не само поради достатъчното свободно време, но и заради посрещането на самия празник трапезата на Благовещение заема главно място в посрещането на празника. Тогава, освен риба, по традиция се приготвят баници, питки и лучници и е позволена консумацията на вино.

Именно поради тази причина, ако все още не сте наясно кое как се приготвя, а същевременно искате да впечатлите близките си, Ви предлагаме 2 изключително лесни и същевременно много вкусни рецепти за традиционни ястия, поднасяни на този светъл християнски празник - вижте ги в галерията ни ТУК

ж
Снимка: iStock

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти