Трапезата на Благовещение: рецепти и традиции

Благовещение, известен у нас и като Благоец или Благовец, е един от най-големите и почитани християнски празници, който се празнува още от 7 в. не само от Източноправославната, но и от Римокатолическата църква. Чества се на 25-ти март.

Това е денят, в който Дева Мария разбира, че е заченала син, който ще се казва Иисус и ще бъде почитан от целия народ. Това е и денят, в който освен на Цветница, Българската Православна Църква разрешава консумацията на риба по време на 50-дневните Великденски пости. Това се случва единствено ако 25-ти март не съвпада със Страстната седмица, когато постите не могат да включват риба в менюто си.

Поверия за Благовещение!

На Благовещение не е разрешено и извършването на всякакви домакински дейности, стига те да не са наложителни. Изключение прави единствено готвенето, защото на всеки християнски празник трябва да има и празнична трапеза.

Ето защо не само поради достатъчното свободно време, но и заради посрещането на самия празник трапезата на Благовещение заема главно място в посрещането на празника. Тогава, освен риба, по традиция се приготвят баници, питки и лучници и е позволена консумацията на вино.

Именно поради тази причина, ако все още не сте наясно кое как се приготвя, а същевременно искате да впечатлите близките си, Ви предлагаме 2 изключително лесни и същевременно много вкусни рецепти за традиционни ястия, поднасяни на този светъл християнски празник - вижте ги в галерията ни ТУК!

ж
Снимка: iStock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти