Съветите на аюрведа за пълноценен и щастлив живот - древната наука за здравето за пълноценен и щастлив живот

аюрведа
Снимка: Thinkstock

Аюрведа, древната наука за здравето, прародителката на медицината, ни дава знания, позволяващи ни да водим здравословен живот, да не боледуваме и да се чувстваме прекрасно.

Съгласете се, че е по-добре да съблюдаваме елементарни правила, които лесно стават начин на живот и са мощна профилактика, отколкото да губим време,усилия и пари за медицинско лечение, което не винаги е безопасно и ефективно.

Така че в тази статия ще разгледаме простички препоръки на аюрведа за всеки ден, включващи дневен режим и хранене, които ще ни позволят да съхраним и поддържаме добро настроение, бодрост и физическо здраве.

аюрведа
Снимка: Thinkstock

Съветите на доктор О. Торсунов, специалист по аюрведа

След събуждане и почистване налепа по езика и измиване на зъбите, изпийте чаша прохладна вода (може и повече). Това е необходимо за да се стимулират червата и нормализира дейността им.

Обезателно правете гимнастика, лека физзарядка.

Вземете душ, полейте и главата, това е по-добре за очистване на тънкото тяло на ума и праната (жизнената енергия). Душът позволява да освежите не само тялото, но и мисълта, да измиете остатъците от съня и да се ободрите.

След това за организма е полезно да прави статични упражнения (асани или други спокойни упражнения). Активните упражнения (гимнастика) може да направите преди душа или по-късно.

аюрведа
Снимка: Thinkstock

Ако се занимавате с медитация и въобще някаква духовна практика, сутринта е най-благоприятното време, тъй като умът е относително спокоен, може добре да се съсредоточи.

Специалистите по аюрведа съветват ежедневно да се правят разходки на свеж въздух, особено сутринта, не по-малко от половин час.

Вечерта, след връщане от работа, първо трябва да вземете топъл, отпускащ душ, което да очисти тялото и да освободи ума от влиянието на събитията, случили се през деня.

Аюрведа не препоръчва да се яде след 18:00 часа, особено тежка храна, което е подробно описано по-долу, при съветите за хранене.

Вечерта не е желателно да гледате негативни телевизионни предавания, новини и филми, да не се опитвате да си изяснявате отношения и да не решавате важни въпроси, защото всички тези неща възбуждат ума и действат разрушаващо на уморените през деня психика и организъм. По-добре прочетете хубава книга, послушайте спокойна музика, пообщувайте в семейството или погледайте спокоен, позитивен филм.

аюрведа
Снимка: Thinkstock

Един час преди лягане е добре да изпиете топло подсладено мляко с малко анасон, кардамон или други сладки подправки, който ви харесват.

Преди сън аюрведа съветва да се направи разходка от 10-15 минути. През това време е добре да се проветри помещението, ако през нощта спите на затворен прозорец.

Препоръки на аюрведа за храненето

Правилното хранене по аюрведа е и профилактика и ефективно лекарство срещу много болести. Специалистите по аюрведа знаят добре как именно и колко силно влияят различните продукти върху състоянието на човека, затова широко използват тези свойства за лекуване на пациентите си.

Правилното хранене подразбира не толкова списък със здравословни продукти за хранене, но и тяхното количество и време на приемане, и особеностите на всеки организъм, в това число и наличието на едни или други показания и противопоказания (не всички продукти са подходящи за всички). Всички тези фактори, в идеалния случай, трябва  да се отчитат. А тук ще разгледаме общите моменти и съвети за всеки ден, които помагат да се разбере общата картина по темата за храненето.

аюрведа
Снимка: Thinkstock

Сутринта е времето на благостта и затова закуската, за да не изпорти целия ден, трябва да бъде благостна. Обикновено това са плодове (през зимата може да са сушени), също и млечни продукти – мляко, извара, масло, сметана, различни видове сирена и други.

Благостните хранителни продукти са много полезни за здравето, те подсилват добрите черти на характера, увеличават оптимизма (позитивното мислене), премахват лошото настроение, депресията, а също и лекуват болестите.

Всеки продукт има свое оптимално време за приемане като храна. И така, сутринта се препоръчва да се приемат лесно усвоявани продукти, защото тогава храносмилането е слабо и по-трудно ще преработи тежка храна.

Денят е времето на страстта, организмът работи по най-добрия начин, храносмилането е силно, затова на обяд трябва да се похапне както следва – ще се преработи всякаква храна, дори и много тежка.

Вечерта огънят на храносмилането отслабва, затова след 18:00 е по-добре да не се яде, храната не може да се преработи, превръща се в токсини, защото води до неприятни последствия. Най-добрата храна за вечерта е задушени зеленчуци, елда и някои други по-леки храни, виж таблицата с препоръките.

Някои общи съвети за приготвянето и приемането на храната

В идеалния случай (към който би трябвало да се стремим) мястото, където се приготвя храната трябва да бъде чисто и ежедневното чистене с мокър парцал трябва да стане привична процедура. Чисти и светли трябва да бъдат и мислите и емоциите на този, който готви. Добре е, ако храната (особено зърнената) се готви с любов, с чисто съзнание, като преди това се мият или поне напръскват с вода ръцете, главата и краката. По-добре е в кухнята да не влизат хора с лошо настроение.

Храната по време на готвене „попива“ настроението на готвача, което пък много зависи от чистотата на помещението и на собственото тяло. Това е една от причините, поради която аюрведа съветва да се избягват храни, приготвени набързо, в нечисти места или с лошо настроение. Посуда, която е била на пода, трябва да се измие преди използване.

Добре е, ако в кухнята и в трапезарията преобладават топли цветове – бежеви, жълти, розови. Благоприятно е, ако в кухнята има изображения на светци. Подходящ е църковния календар.

аюрведа
Снимка: Thinkstock

Препоръчва се храненето да става на чисто място и в позитивно настроение, да не се бърза и щателно да се дъвчи. При това, както и при готвенето, се съветва да се изключат телевизорите, радиото и всички източници носещи негативна информация от всякакъв тип. По-добре включете спокойна позитивна музика, не носеща смислово натоварване.

Ако сте преяли на обяд, ще ви помогне кардамон – подъвчете няколко цели шушулки  или подръжте щипка сол върху езика си докато не се разтвори. Кардамонът помага също така и при изгаряне.

След хранене, според аюрведа, трябва да се почистят зъбите, да се измият очите с вода, да се поръси малко вода на стъпалата и на главата. Водата прогонва негативните енергии.

Съвет за стимулиране на кръвообращението във венците и за профилактика на парадонтозата: след измиване на зъбите плакнете устата със сусамово масло в течение на 5 минути като прецеждате маслото между зъбите насам натам. След това можете да помасажирате венците с палец.

Индивидуални съвети

Има аюрведически тестове за определяне на дошата (типа или конституцията на тялото), от които получавате по-конкретни съвети в зависимост от резултатите на теста. Такива тестове са няколко, те значително се различават един от друг и можете да ги намерите в интернет безплатно.

Колкото до индивидуалните препоръки, които най-точно ще съответстват на вас и ситуацията в момента, може да преминете специална процедура – индивидуален подбор на храненето. Това е уникален метод, разработен от д-р Торсунов, който се основава на аюрведа и съдейки по отзивите, доста ефективен. Индивидуалният подбор на продуктите за хранене се използва също за корекция на теглото и оздравяване на организма. За по-точна и подробна информация по храненето и аюрведа ви препоръчвам да посетите сайта на д-р Торсунов и да получите консултация от специалист.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти